Business & Finance Πέμπτη 17/06/2021, 23:17
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μικτά πρόσημα με τους επενδυτές να στρέφονται στην τεχνολογία

Πιέσεις δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 4,86%

Wall Street: Μικτά πρόσημα με τους επενδυτές να στρέφονται στην τεχνολογία

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να στρέφονται στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, στον απόηχο της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της ανακοίνωσης που ακολούθησε. 

Οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό για το 2024, κάνοντας λόγο για δύο επιτοκιακές αυξήσεις μέσα στο 2023, ενώ κάποιοι εξ αυτών προέβλεψαν ακόμη και τρεις αυξήσεις. 

Σαφώς και η εικόνα που δείχνει επί της παρούσης η αμερικανική οικονομία είναι μια υγιής εικόνα, ωστόσο με τη «σκόνη» να έχει κάτσει μετά τον χθεσινό «θόρυβο» που προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση, οι πιο ψύχραιμες αναλύσεις επισημαίνουν ότι όσο η απασχόληση δεν φθάνει στα προ πανδημίας επίπεδα, η Fed δεν υπάρχει ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. 

Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις δηλώσεις του διοικητή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δεν έκανε καμιά αναφορά για το αν η Fed προτίθεται να μειώσει το ρυθμό αγορών ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα. 

Παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδωσαν σήμα για αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές σήμερα στράφηκαν στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, οι εταιρείες του οποίου ωφελούνται από ένα περιβάλλον με χαμηλά επιτόκια. 

Αποτέλεσμα ο τεχνολογικός Nasdaq να κλείσει με άνοδο 0,87%, ενώ απεναντίας ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,62%, με τον S&P 500 να επιδίδεται σε προσπάθεια να υπερβεί το 0 σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης και εντέλει να μην το επιτυγχάνει, μένοντας στο -0,04%. 

Πιέσεις δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 4,86% κι ενώ από τις αυξήσεις των επιτοκίων εκείνες που πάντα βγαίνουν ωφελημένες είναι οι τράπεζες, ενώ υποχώρηση 3,46% κατέγραψε ο ενεργειακός κλάδος. 

«Νομίζω ότι υπήρχε ένα σενάριο στο μυαλό των επενδυτών, ότι η Fed θα επέτρεπε μια μεγαλύτερη σε εύρος και διάρκεια υπέρβαση του πληθωρισμού και νομίζω ότι με τους μακροοικονομικούς δείκτες να ακολουθούν την ανιούσα οι άνθρωποι επανεξετάζουν αυτό το σενάριο», υποστηρίζει ο Ντείβιντ Λέφκοβιτς, επικεφαλής για τις αμερικανικές μετοχές στην UBS Global Wealth Management.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News