Business & Finance Τετάρτη 16/06/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Απογοήτευσε η «επιθετική» στάση της Fed

Wall Street: Απογοήτευσε η «επιθετική» στάση της Fed

Με πτώση αντέδρασε η Wall Street στην ανακοίνωση της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, μεταφέροντας πιο κοντά το χρονοδιάγραμα για την αύξηση των επιτοκίων. 

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,8% ή 264 μονάδες, παρότι «μάζεψε» λίγο τις απώλειές του που αμέσως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έφθαναν τις 382 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 0,53%, αφού όμως νωρίτερα η πτώση του έφθασε τη μία ποσοστιαία μονάδα εν μέσω έντονης νευρικότητας, καθώς και οι 11 κλάδου βρέθηκαν προς στιγμή στο «κόκκινο». Ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,24%, αφού νωρίτερα κατέγραφε και αυτός πτώση άνω του 1%. 

Η Fed άφησε να εννοηθεί ότι η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει πιο σύντομα το 2023 αντί του 2024 που οι διαμορφωτές της είχαν αφήσει να εννοηθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Οι 11 από τους 18 αξιωματούχους του δ.σ της Φέντεραλ Ριζέρβ έκαναν λόγο για τουλάχιστον δύο επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης στη διάρκεια του 2023. 

«Δεν είναι αυτό που περίμενε η αγορά. Η Fed σηματοδοτεί τώρα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν νωρίτερα απ΄ό,τι αναμενόταν…. Η αλλαγή αυτή στάσης έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες τοποθετήσεις της ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική», αναφέρει ο Τζέιμς ΜακΚαν, οικονομολόγος της Aberdeen Standard Investments.

Πράγματι, οι επενδυτές ερμήνευσαν τα σχόλια της Φέντεραλ Ριζέρβ για τη νομισματική πολιτική της πολύ πιο» «επιθετικά» σε σχέση με τις προηγούμενες τοποθετήσεις της.

H κεντρική τράπεζα δεν έδωσε ωστόσο καμία ένδειξη για τον χρόνο που θα αρχίσει να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού που ανέρχεται στ α120 δισ.δολάρια το μήνα. Διαμήνυσε πάντως ότι θα στείλει εκ των προτέρων μήνυμα, προτού ανακοινώσει τον χρόνο άρσης των υποστηρικτικών μέτρων της. 

moneyreview.gr

 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News