Business & Finance Τετάρτη 16/06/2021, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Σε ράλι η τιμή του ομολόγου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Oμόλογα: Σε ράλι η τιμή του ομολόγου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε ράλι επιδόθηκε η τιμή του πρώτου ομολόγου της Ε.Ε. για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης μία ημέρα μετά την έκδοσή του, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων του ευρώ εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Η Ε.Ε. άντλησε 20 δισ.ευρώ από την έκδοση 10ετούς με τη ζήτηση να φθάνει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ στα 142 δισ.ευρώ, σε ένα σημαντικό βήμα που θα καθιερώσει την Ε.Ε. ως κορυφαίο εκδότη ομολόγων. Το ράλι της τιμής του συγκεκριμένου ομολόγου στη δευτερογενή αγορά αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ισχυρής ζήτησης από τους επενδυτές, με την απόδοση, από το 0,086% κατά την ημέρα της τιμολόγησής του, να υποχωρεί πέντε μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται γύρω στο 0,04%.

Το ράλι είναι αντίστοιχο με αυτό που είχε σημειώσει το πρώτο ομόλογο που είχε εκδώσει πέρυσι τον Οκτώβριο η Ε.Ε. για την χρηματοδότηση του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. Με τη ζήτηση όμως να υπερβαίνει την προσφορά, πολλοί επενδυτές έμειναν ανικανοποίητοι, όπως ανέφεραν διαχειριστές της έκδοσης. Η ζήτηση ήταν υπερβολικά μεγάλη παρότι η Ε.Ε. περιόρισε τις εντολές αγοράς από αντισταθμιστικά ταμεία που συνηθίζουν να διογκώνουν τεχνητά τη ζήτηση για να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη συμμετοχή. 

Στην υπόλοιπη αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, οι ομολογιακές αποδόσεις υποχώρησαν με τα ραντάρ των επενδυτών να είναι στραμμένα στην Φέντεραλ Ριζέρβ για το τί ακριβώς θα πει σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε μία μονάδα βάσης στο -0,24%, όπως και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες αποδόσεις.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του πενταετούς διαμορφώθηκε στο -0,01% και του 10ετούς παρέμεινε και πάλι σταθερή στο 0,74%. Το spread ωστόσο υποχώρησε και πάλι κάτω από το φράγμα των 100 μονάδων βάσης, στις 98, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να είναι ιδιαίτερα αυξημένος στα 151 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 136 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Σύμφωνα με τον Νικ Σάντερς, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της ΑllianceBernstein, οι αμερικανικές αποδόσεις θα είναι αυτές που θα δώσουν κατεύθυνση και στις ευρωπαϊκές τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με τη λεκτική της Φέντεραλ Ριζέρβ. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη με οριακή πτώση μισής μονάδας βάσης, στο 1,49%.

Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 4,085 δισ.ευρώ από την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News