Business & Finance Τετάρτη 16/06/2021, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Καθοδική αντίδραση και υποχώρηση κάτω από τις 920 μονάδες 

Οι μετοχές των τραπεζών ήταν και σήμερα μπροστάρηδες στην πτωτική τάση

Χρηματιστήριο: Καθοδική αντίδραση και υποχώρηση κάτω από τις 920 μονάδες 

Συνεχίστηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν είχε τις δυνάμεις να βγάλει αντίδραση και να απορροφήσει τις καθοδικές πιέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί χθες να κατάφερε έστω και οριακά να παραμείνει άνω των 920 μονάδων (920,03), ωστόσο σήμερα όχι μόνο έχασε το επίπεδο αυτό, το οποίο «έχτισε» κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, αλλά προσέγγισε επικίνδυνα τις 910 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας να σημειώνεται στις 911,02 μονάδες. Εν τέλει, στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης ο ΓΔ «στάθηκε» στις 911,60 μονάδες, έπειτα από υποχώρηση της τάξεως του 0,92%. 

Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε ελάχιστα υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο (920,05), με τον σημερινό τζίρο να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες, σχεδόν στα 64 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών στις 24 εκατ. μετοχές περίπου. 

Η υποβάθμιση του χρηματιστηρίου της Αθήνας σε «modestly bullish» από «bullish» από τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο Jefferies, καθώς προβλέπει ότι οι ελληνικές μετοχές θα υπο-αποδώσουν έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, συνέβαλε στη σημερινή βαριά ατμόσφαιρα στη Λεωφόρο Αθηνών. 

Ήδη, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δυσκολευτεί να ακολουθήσει τις επιδόσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών από τις αρχές του έτους, έστω και εάν απέχει ελάχιστα από τα προ-πανδημίας επίπεδα. Η διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι, σύμφωνα με την Jefferies, ότι η ελληνική αγορά προεξοφλεί ένα καλύτερο 2022 (με ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας 5,3%)  από το 2021 (με ανάπτυξη 3,45%), κάτι που σχετίζεται με την προσδοκία ότι οι εμβολιασμοί θα είναι πολύ αργοί για να βελτιώσουν τις επιδόσεις της τρέχουσας χρονιάς. Αυτός είναι και ο λόγος της υποβάθμισης, την οποία ο οίκος χαρακτηρίζει σαν κίνηση τακτικής.

Οι μετοχές των τραπεζών και σήμερα ήταν από τις αρνητικές πρωταγωνίστριες της σημερινής συνεδρίασης, με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank, να επιδρά ευρύτερα στον τραπεζικό κλάδο. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το record day, δηλαδή η ημερομηνία βάσει της οποίας θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ οι ενδιαφερόμενοι. Οι ανακοινώσεις αναμένονται πριν την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου που εκτιμάται ότι θα έχει δοθεί έως και την Παρασκευή 25 Ιουνίου, προκειμένου το βιβλίο προσφορών να ανοίξει στις 28 Ιουνίου. 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι το κατά πόσο ο βασικός μέτοχος της Alpha Bank Τζον Πόλσον, που ελέγχει ποσοστό 6,42% στην Alpha Bank, θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του, με δεδομένη την διαφοροποίησή του για την επικείμενη ΑΜΚ. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζον Πόλσον είχε διαφοροποιηθεί σε σχέση με την αναγκαιότητα της αύξησης, μέσω δημοσιεύματος στην WSJ, θεωρώντας ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια.

Παρά το γεγονός ότι η Alpha Bank βρίσκεται στο επίκεντρο, η μετοχή της (-2,09%) δεν ήταν αυτή που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς τόσο της Εθνικής (-2,26%), όσο και της Πειραιώς (-2,24), υποχώρησαν περισσότερο, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί (-1,96%) και αυτή της Attica όχι μόνο να κρατάει αντιστάσεις, αλλά και να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 3,05% και να διαγράφει σημαντικό μέρος από τις χθεσινές βαριές απώλειες. Κάπως έτσι ο τραπεζικός δείκτης διέγραψε 2,05%. 

Από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, της Jumbo σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατά 4,59%, καθώς η ραγδαία αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και το κόστος μεταφοράς, θα επιφέρει διακοπή αγορών από προμηθευτές που υπερτιμολογούν τα προϊόντα τους, κάτι που πιθανώς θα οδηγήσει σε ελλείψεις κάποιων προϊόντων τους επόμενους μήνες, «πάγωμα» του επενδυτικού σχεδιασμού, αλλά και ανατιμήσεις, έστω και λελογισμένες. Χθες η γενική συνέλευση της εταιρείας ενέκρινε τη διανομή μεικτού μερίσματος 0,47 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2020, έως τα τέλη Ιουνίου.

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Aegean (-3,53%), κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των 18,5 εκατ. νέων μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ. 

Στον αντίποδα, με άνοδο 2,22% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Μυτιληναίος, έπειτα από τη χθεσινή γενική συνέλευση, στην οποία ο CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος εκτίμησε ότι ο όμιλος θα διπλασιάσει τα μεγέθη του και ανακοίνωσε 10ετή συμφωνία με την Glencore στην Αλουμίνιον. Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής 24 Ιουνίου και ημερομηνία διανομής στους μετόχους την 1η Ιουλίου. Η μικτή μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 2,4%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News