Business & Finance Τρίτη 15/06/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Εκλεισε με πτώση, περιμένοντας τη Fed

Wall Street: Εκλεισε με πτώση, περιμένοντας τη Fed

Με μικρή πτώση έκλεισε τη συνεδρίαση η Wall Street με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να υποχωρούν από τα χθεσινά ιστορικά υψηλά τους, καθώς οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως την ανακοίνωση από τη διήμερη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ που ολοκληρώνεται αύριο. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,2% αφού όμως νωρίτερα κατέγραφε μικρή άνοδο καταρρίπτοντας νέο ενδοσυνεδριακά ιστορικό υψηλό. Ο Nasdaq υπαναχώρησε 0,71%, παρασυρόμενες από τις απώλειες των μετοχών των Apple, Alphabet και Microsoft, ενώ πτώση 0,3% κατέγραψε και ο Dow Jones. 

Το real estate και η τεχνολογία παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ αντίθετα ο ενεργειακός κλάδος προσπάθησε να προσφέρει κάποιο στήριγμα, καθώς ενισχύθηκε περισσότερο από 2%, ακολουθώντας την εντυπωσιακή άνοδο των τιμών πετρελαίου με το brent να αγγίζει ενδοσυνεδριακά τα 74 δολάρια το βαρέλι. Οι μετοχή της Diamondback Energy ενισχύθηκε 5,1%, ενώ των Exxon Mobil και Occidental Petroleum κατέγραψαν κέρδη άνω του 3% η καθεμία. 

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό επέστρεψαν στις αγορές, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ που σημείωσαν αύξηση 6,6% σε ετήσια βάση το Μάιο, τη μεγαλύτερη από το Νοέμβριο του 2010. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν 0,8%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Από την άλλη πλευρά όμως, τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής Μαίου δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς έδειξαν πτώση 1,3% έναντι προσδοκιών για μείωση 0,7%. 

«Τα μεικτά στοιχεία ωστόσο δεν προκάλεσαν έκπληξη στην αγορά, καθότι το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στη Fed. Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε η Fed θα αρχίσει τις συζητήσεις για άρση των μέτρων στήριξης», αναφέρει η Φιόνα Κινκότα, αναλύτρια της City Index. 

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters εκτιμούν ότι η Fed θα ανοίξει τη συζήτηση για άρση των μέτρων στήριξης τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο, όμως δεν πρόκειται να μειώσει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού έως τις αρχές του επόμενου έτους. 

moneyreview.gr 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News