Business & Finance Τρίτη 15/06/2021, 19:27
ΟΜΟΛΟΓΑ

Πρεμιέρα για το ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης: Στα 142 δισ.ευρώ η ζήτηση

Πρεμιέρα για το ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης: Στα 142 δισ.ευρώ η ζήτηση

Το ποσό των 20 δισ.ευρώ άντλησε η Ε.Ε. από το πρώτο της ομόλογο που προορίζεται για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη ζήτηση να φθάνει τα 142, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, όπως ανέφεραν δύο διαχειριστές της έκδοσης. 

Το 10ετές ομόλογο είναι το πρώτο μίας σειράς εκδόσεων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη – μέλη έως το 2026, με στόχο την ανάκαμψη των οικονομιών τους από την κρίση του κορωνοϊού.

Το νέο 10ετές ομόλογο, που λήγει στις 4 Ιουλίου 2031, έχει απόδοση 0,086%, σύμφωνα με τους διαχειριστές της έκδοσης.

Η Ε.Ε. έχει εκδώσει ήδη χρέος ύψους 90 δισ. ευρώ από τον περασμένο Οκτώβριο για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. Ωστόσο, λόγω της πολύ μεγαλύτερης κλίμακας του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ε.Ε. μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης υπερεθνικού χρέους.

Η σημερινή έκδοση δείχνει ότι συνεχίζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών που θέλουν να αγοράσουν χρέος πολύ υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ), έχοντας ταυτόχρονα υψηλότερη απόδοση σε σχέση με αυτή που προσφέρουν τα γερμανικά ομόλογα.

Η ζήτηση που εκδηλώθηκε ήταν οριακά χαμηλότερη από το ποσό – ρεκόρ των 145 δισ. ευρώ κατά την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου για το SURE.

«Το μήνυμα που είχαμε από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ουσιαστικά βάζει φρένο στις ανησυχίες που ίσως είχε η αγορά αναφορικά με το συνολικό ποσό της έκδοσης», δήλωσε αναλυτής της Rabobank, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγορών ομολόγων.

Η Ε.Ε. είχε προσλάβει κοινοπραξία τραπεζών για τη σημερινή έκδοση και θα προχωρήσει σε δύο ακόμη τέτοιες εκδόσεις έως το τέλος Ιουλίου, ενώ από το Σεπτέμβριο θα εκδώσει και βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια μέσω δημοπρασιών.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. απέκλεισε από τη σημερινή έκδοση κάποιες από τις μεγαλυτερες επενδυτικές τράπεζες που φέρεται να εμπλέκονται σε υποθέσεις παραβίασης αντιμονοπωλιακών κανονισμών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ενώ όλα τα ομόλογα για το πρόγραμμα SURE εκδόθηκαν ως «κοινωνικά», τα σημερινά ομόλογα ήταν συμβατικά. Ωστόσο, περίπου το 30% του χρέους του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλυφθεί με πράσινα ομόλογα μόλις η Ε.Ε. ανακοινώσει το πλαίσιο για τις σχετικές εκδόσεις, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Σεπτέμβριο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News