Business & Finance Τρίτη 15/06/2021, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αλώβητες οι 920 μονάδες – «Τροχοπέδη» τράπεζες και Ελλάκτωρ

Πώς διαμορφώθηκε η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Χρηματιστήριο: Αλώβητες οι 920 μονάδες – «Τροχοπέδη» τράπεζες και Ελλάκτωρ

Οι «φιλότιμες» προσπάθειες που κατέβαλε καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης εν τέλει καρποφόρησαν και ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε τις 920 μονάδες, έστω οριακά. Αρνητικοί πρωταγωνιστές τράπεζες και Ελλάκτωρ.

Παρά τις πιέσεις που ασκούσαν οι τραπεζικές μετοχές, ο ΓΔ διατηρούταν άνω των 920 μονάδων, ωστόσο μετά τις 17:00 κάμφθηκαν και οι αντιστάσεις και πέρασε υπό των 920 μονάδων, διάστημα κατά το οποίο και σημειώθηκε το χαμηλό ημέρας στις 918,71 (το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 926,31 μονάδες). Ωστόσο, στη λήξη της συνεδρίασης ο ΓΔ έβγαλε την όποια δυνατή αντίδραση, για να κλείσει στις 920,03 μονάδες, έπειτα από υποχώρηση της τάξεως του 0,78%. Ο τζίρος ανήλθε στα 72,70 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 26,26 εκατ. μετοχές.

Ο τραπεζικός κλάδος σήμερα ήταν μάλλον ο αρνητικός πρωταγωνιστής, καθώς οι μετοχές του ήταν εκείνες που, μαζί με αυτή της Ελλάκτωρ, είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στις καθοδικές πιέσεις στη Λεωφόρο Αθηνών. Η έγκριση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank κατά 800 εκατ. ευρώ από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έπαιξε τον ρόλο της στη στάση των επενδυτών που είναι τοποθετημένοι στον τραπεζικό κλάδο. 

Σημειωτέον, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ αναμένεται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου αναμένεται την 25 Ιουνίου, ενώ η ημερομηνία καταγραφής των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου να έχουν δικαίωμα κατά προτεραιότητα κατανομής των νέων μετοχών, θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς Financial Holdings για οριστικές συμφωνίες με τις Intrum AB (publ) και Serengeti Asset Management LP, με σκοπό την πώληση ποσοστού 49% και 2% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes) της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) Sunrise I, αντίστοιχα, επέτεινε κατά πώς φαίνεται την επιδείνωση του αρνητικού κλίματος γύρω από τις τράπεζες. 

Η μετοχή της Πειραιώς αποδυναμώθηκε κατά 3,47%, της Alpha Bank 2,63% και της Εθνικής απώλεσε 2,92%. Ωστόσο, εκείνη που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν της Attica, υποχωρώντας κατά 4,80%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Eurobank πήγε κόντρα στο ρεύμα και έκλεισε με άνοδο 0,23%. Κάπως έτσι, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,85%. 

Βουτιά 8,05% σημείωσε η Ελλάκτωρ, ενώ από τον όμορο κλάδο των κατασκευών η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα υποχώρησε κατά 1,68%.

Στις τράπεζες συσσωρεύθηκε τόσο ο τζίρος όσο και ο όγκος των συναλλαγών, ωστόσο ο μεγαλύτερος τζίρος καταγράφηκε στη μετοχή του ΟΠΑΠ (-1,99%) με την αξία στα 13,3 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσει η μετοχή της Alpha με 11,65 εκατ. ευρώ και αρκετά πιο πίσω η μετοχή της Eurobank με 6,18 εκατ. ευρώ. 

Αναφορικά με τον όγκο συναλλαγών διακινήθηκαν 10,29 εκατ. μετοχές της Alpha, 5,3 εκατ. μετοχές της Eurobank και ακολούθησε πολύ πιο πίσω η μετοχή της Πειραιώς με 1,83 εκατ. μετοχές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News