Business & Finance Δευτέρα 14/06/2021, 23:00
WALL STREET

Σε νέα ιστορικά υψηλά Nasdaq και S&P 500 με «καύσιμο» την τεχνολογία

Σε νέα ιστορικά υψηλά Nasdaq και S&P 500 με «καύσιμο» την τεχνολογία

Σε νέα ιστορικά υψηλά τερμάτισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στις μετοχές τεχνολογίας εν αναμονή της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ αυτή την εβδομάδα.

Αυτό που περιμένουν είναι νέες ενδείξεις για την προοπτική του πληθωρισμού, αφότου τα τελευταία στατιστικά έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία κερδίζει συνεχώς έδαφος, χωρίς να υπερθερμαίνεται, γεγονός που απομάκρυνε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. 

Παρά το γεγονός ότι η Fed έχει καθησυχάσει ότι η όποια άνοδος του πληθωρισμού θα είναι παροδική, οι διαμορφωτές πολιτικής πιθανόν να αρχίσουν συζητήσεις για σταδιακή άρση των αγορών ομολόγων στη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια απόφαση πριν από το ετήσιο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ τέλη Αυγούστου. 

Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 0,74% κλείνοντας στο νέο ιστορικό υψηλό των 14.174,14 μονάδων, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ της 26ης Απριλίου. Ο S&P 500 έκλεισε επίσης σε ιστορικό υψηλό στις 4.255,15 μονάδες με άνοδο 0,2%, βρίσκοντας στήριγμα στον τεχνολογικό κλάδο. Ο Dow Jones δεν κατάφερε να ακολουθήσει, κλείνοντας σε αρνητικό έδαφος με πτώση 0,26%.

Οι επενδυτές επέστρεψαν στις μετοχές ανάπτυξης και δη τις τεχνολογικές, καθώς αποκλιμακώθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω απο το 1,43% στη συνεδρίαση της Παρασκευής, σε χαμηλό τριμήνου, παρότι σήμερα επέστρεψε στο 1,5%. Η μετοχή της Apple και της Netflix αυξήθηκαν περισσότερο από 2%, ενώ κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των Amazon, Microsoft και Facebook. Σε άνοδο και η μετοχή της Tesla από τη στιγμή που ο Ελον Μασκ έγραψε στο Tweeter ότι η αυτοκινητοβιομηχανία του σκοπεύει να επαναλάβει τις συναλλαγές σε bitcoin, δηλώσεις που επανέφεραν και το βασικό κρυπτονόμισμα πάνω από το επίπεδο των 40.000 δολαρίων. 

Στον αντίποδα κινήθηκε ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, βαριάς βιομηχανίας και πρώτων υλών. Και ο ενεργειακός τομέας σημείωσε πτώση, παρότι οι τιμές πετρελαίου σημείωναν νωρίτερα σημαντικά κέρδη, με το brent να ξεπερνά προς στιγμή το φράγμα των 73 δολαρίων το βαρέλι.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News