Business & Finance Δευτέρα 14/06/2021, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σε «ρηχά νερά» η έναρξη της εβδομάδας

Οριακή άνοδος του Γενικού Δείκτη - Πώς κινήθηκαν οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Σε «ρηχά νερά» η έναρξη της εβδομάδας

Άνευρη ήταν η έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις τρεις εβδομάδες κατά τις οποίες καταγράφει αισθητά κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,16% στις 927,29 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 67,55 εκατ. ευρώ. Η αγορά έδειξε πάντως αυτοπεποίθηση πάνω από τις 920 μονάδες, καθώς στο υψηλό ημέρας προσέγγισε τις 930 μονάδες (928,29 μονάδες) και στο χαμηλό ημέρας δεν έπεσε κάτω από τις 922,30 μονάδες.

Πώς κινήθηκαν οι τράπεζες

Στο ταμπλό οι τράπεζες δεν παρουσίασαν κάποια σημαντική μεταβολή με εξαίρεση τη μετοχή της Alpha που κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 1,54% και παρουσιάσε τη χειρότερη εικόνα από τις μετοχές του δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η μετοχή της τράπεζας δέχθηκε σήμερα πιέσεις ενόψει της επικείμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου που έχει ανακοινώσει. 

Στη σημερινή συνεδρίαση ατόνησε το θετικό κλίμα από την επιτυχή άντληση κεφαλαίων 600 εκατ. ευρώ της κατηγορίας ΑΤ1 την περασμένη εβδομάδα από την τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση που ήταν η πρώτη παρόμοια έκδοση ελληνικής τράπεζας από το 2009, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ενόψει του μαμούθ προγράμματος ομολογιακών εκδόσεων έως και 15 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκδώσουν έως το 2025 οι ελληνικές τράπεζες. Η Attica παρέμεινε αμετάβλητη, η Εθνική έκλεισε στο +0,74%, η Πειραιώς στο 0,37% και η Eurobank στο +0,12%. 

Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Από τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο του ΟΤΕ σημείωσε απώλειες άνω του 1% (-1,02%), ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των MIG (-0,81%), της ΕΥΔΑΠ (-0,78%) και του ΟΠΑΠ (-0,66%).

Στον αντίποδα, ξεχώρισε η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα σημειώνοντας κέρδη 1,40%, με φόντο τις πληροφορίες του Μoney Review για μερική υπαναχώρηση της Mohegan Gaming & Entertainment από το project του καζίνο στο Ελληνικό, γεγονός που είναι σε θέση να ενισχύσει τη θέση της ελληνικής εταιρείας στο project, αλλά και να δώσει ώθηση σε υποψήφιους αντικαταστάτες της αμερικανικής εταιρείας, οι οποίοι εσχάτως βολιδοσκοπούν την προοπτική συμμετοχής τους σε επαφές που επιδιώκουν τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η παράμετρος της Fed

Με τους επενδυτές ανά τον κόσμο να είναι διστακτικοί, η Λεωφόρος Αθηνών συντάχθηκε με το γενικό κλίμα, καθώς άπαντες βρίσκονται εν αναμονή τις διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία αρχίζει αύριο. Οι χρηματαγορές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις της Fed για την πρόσφατη επιτάχυνση του πληθωρισμού και τι προτίθεται να κάνει για να ανακόψει την ανοδική του τάση. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν προσπαθήσει να κατευνάσουν τις αγορές, δηλώνοντας ότι θα περιμένουν να διαπιστώσουν αν η αντίδραση αυτή των τιμών καταναλωτή είναι προσωρινή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News