Business & Finance Δευτέρα 14/06/2021, 17:04
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ιστορικό ρεκόρ και καθίζηση του S&P 500

Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ σημαντική για τις αγορές

Wall Street: Ιστορικό ρεκόρ και καθίζηση του S&P 500

Χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση κινείται στην έναρξη της εβδομάδας η Wall Street, μετά το κλείσιμο της Παρασκευής, όπου ο S&P 500 σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ενώ μπήκε στην πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας με την ορμή της Παρασκευής αγγίζοντας τις 4.246,74 μονάδες, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, στη συνέχεια έμεινε από δυνάμεις και  γύρισε σε αρνητικό έδαφος. Στο ίδιο αρνητικό κλίμα κινείται και ο Dow Jones, ενώ αντιθέτως ο Nasdaq κινείται ανοδικά. 

Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ σημαντική για τις αγορές, καθώς αύριο είναι προγραμματισμένη η έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι χρηματαγορές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις της Fed αναφορικά με την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού και αν προτίθεται να προβεί σε προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση των ανοδικών πιέσεων.

Οι αξιωματούχοι της Fed όπως και των περισσότερων κεντρικών τραπεζών στον κόσμο, υποστηρίζουν ότι είναι νωρίς για να αποσυρθούν τα οποιαδήποτε μέτρα στήριξης, ενώ όπως υποστηρίζουν θα πρέπει να περιμένουν για να διαπιστωθεί αν η ενεργοποίηση του πληθωρισμού είναι μόνιμη ή παροδική. 

Άλλωστε η ευρείας κλίμακας μεταβολή του, σημειώθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο και συγκρινόμενος με τους αντίστοιχους μήνες ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, σαφώς και δεν αποτελεί ασφαλές μέτρο σύγκρισης. 

Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών κινούνται ανοδικά, παίρνοντας ώθηση από τις τιμές του πετρελαίου οι οποίες έχουν «σκαρφαλώσει» σε υψηλό δύο ετών. 

«Βουτιά» περί του 17,60% πραγματοποιεί η μετοχή της κατασκευάστριας ηλεκτρικών φορτηγών Lordstown, μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου και του επικεφαλής οικονομικών, λίγες ημέρες αφότου η εταιρεία δήλωσε ότι μπορεί να μην διαθέτει αρκετά κεφάλαια, ούτως ώστε να κατασθεί βιώσιμη έως του χρόνου. 

Μετά τα πρώτα 30 λεπτά της συνεδρίασης, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,41%, ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα κατά 017%, με τον Nasdaq να παρουσιάζει κέρδη της τάξεως του 0,25%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News