Business & Finance Παρασκευή 11/06/2021, 19:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε μεγάλη αποκλιμάκωση όλες οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σε μεγάλη αποκλιμάκωση όλες οι αποδόσεις του ευρώ

Μεγάλη ανάσα έδωσε η ΕΚΤ μετά την προχθεσινή της συνεδρίαση σε ολόκληρη την αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ και όχι μόνο, καθώς η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε να διατηρήσει αυξημένο τον ρυθμό αγορών στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ και στο τρίτο τρίμηνο. 

Παρά το γεγονός ότι αναθεώρησε ανοδικά τις οικονομικές της προβλέψεις για εφέτος και το επόμενο έτος, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ τουλάχιστον έως το 2023, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και μετά τη λήξη του ΡΕΡΡ το επόμενο έτος. 

Το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου με τις τιμές να καταγράφουν ράλι όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και σε Βρετανία, ΗΠΑ και Ιαπωνία. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών αγνόησαν τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμο Μαίου στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αποκλιμάκωση σε διάρκεια έτους.

Στη Γερμανία, αφού υποχώρησε στην χθεσινή συνεδρίαση δύο μονάδες βάσης, στο -0,27%, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Ξεχώρισε η ευρωπεριφέρεια, με τη απόδοση του ελληνικού πενταετούς να επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος, διολισθαίνοντας ενδοσυνεδριακά έως το -0,08%, για να κλείσει τη συνεδρίαση στο -0,01%. Εντυπωσιακή αποκλιμάκωση και στην απόδοση του 10ετούς που υποχώρησε στο 0,73% με το spread στις 101 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 166 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 96 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Στην Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης στο 0,75%, με αποτέλεσμα το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να αποκλιμακωθεί σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, στις 102 μοναδες βάσης. Σε αντίστοιχη πτώση και η απόδοση του ισπανικού 10ετούς στο 0,36%.

Ο Σπύρος Ανδρεόπουλος, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, βλέπει το spread των ιταλικών 10ετών/γερμανικών να διολισθαίνει στις 90 μονάδες βάσης έως τα τέλη Ιουλίου, κάνοντας λόγο για ένα στενό πλαίσιο διακύμανσης των αποδόσεων γενικότερα στη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Η προσοχή τώρα στρέφεται σε τρία από τα 25 μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ που ζήτησαν να μειωθεί ο ρυθμό των αγορών ομολόγων στη διάρκεια της συνεδρίασης, επικαλούμενα τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

O Oλλανδός Κλάας Νοτ, ένα από τα “γεράκια” του δ.σ. της ΕΚΤ, ζήτησε να τεθούν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες για να ελέγχουν τις κρατικές δαπάνες τα επόμενα έτη. Ακόμη ένα “γεράκι”, ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν, ανέφερε ότι μία αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 3% θα ωθούσε την ΕΚΤ να επανεξετάσει την προσέγγισή της. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News