Business & Finance Τετάρτη 9/06/2021, 11:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ιστορική στιγμή για το Bitcoin: Κανονικό νόμισμα για το Ελ Σαλβαδόρ

Η πρώτη χώρα που το υιοθετεί ως νόμιμο νόμισμα

Ιστορική στιγμή για το Bitcoin: Κανονικό νόμισμα για το Ελ Σαλβαδόρ

Είναι πλέον επίσημο. Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε το πρωί της Τετάρτης η πρώτη χώρα που υιοθετεί το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα. Το Κογκρέσο έδωσε το «πράσινο φως» στον λεγόμενο Νόμο του Bitcoin με υπερπλειοψηφία. 

Συνολικά οι 62 από τους 84 βουλευτές είπαν το «ναι» και με την ψήφο τους έγραψαν ιστορία στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. 

Νωρίτερα ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε είχε στείλει το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή. 

Στόχος του νέου νόμου είναι να ρυθμίσει το Bitcoin, δίνοντάς του όμως και την δυνατότητα για απεριόριστη χρήση σε όποιες συναλλαγές. Η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού δολαρίου (το οποίο είναι το επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ) θα καθορίζεται ελεύθερα στις αγορές. 

Η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ στηρίζεται σε υπερβολικό βαθμό στα χρήματα, που στέλνουν στις οικογένειές τους πολίτες της που εργάζονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας τα εμβάσματα αυτά ανέρχονται σχεδόν σε 6 δισ. δολάρια ή στο 1/5 του ΑΕΠ του 2019. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι η κίνηση αυτή θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, από το οποίο η χώρα επιδιώκει να δανειστεί 1 δισ. δολάρια. 

Για το ίδιο το Bitcoin, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα της αγοράς, είναι σε κάθε περίπτωση μία ιστορική εξέλιξη, που πρόσφερε τονωτική ένεση στην αξία του σε μία δύσκολη περίοδο. Το Bitcoin είδε την τιμή του να ενισχύεται 5% 34.239,17 δολάρια λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή. Νωρίτερα το πρωί είχε υποχωρήσει στα 33.000 δολάρια. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News