ΑΓΟΡΕΣ

Κρυπτονομίσματα σε κατήφορο, μετοχές στα ύψη: Τα δύο πρόσωπα των αγορών

Κρυπτονομίσματα σε κατήφορο, μετοχές στα ύψη: Τα δύο πρόσωπα των αγορών

Οι επενδυτές παραμένουν αντιμέτωποι με ένα σχετικά θολό τοπίο για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς οι διαρκείς μεταλλάξεις του ιού και τα εμπόδια στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, μεταθέτουν συνεχώς τις προβλέψεις των ειδικών για το οριστικό αντίο στην απειλή της Covid-19. Ταυτόχρονα έχουν να ζυγίσουν τα δεδομένα μίας νέας «κανονικότητας» στην παγκόσμια οικονομία, στην οποία ο πληθωρισμός ανεβαίνει, βάζοντας σε σκέψεις αναλυτές και κεντρικές τράπεζες, που όμως γνωρίζουν ότι μία πρόωρη απόσυρση της στήριξης, θα μπορούσε να σημάνει και μία απότομη στροφή στην ύφεση. Μεγάλο «αγκάθι» είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται σε βασικές πρώτες ύλες, αλλά και οι προειδοποιήσεις για «φούσκα», ειδικά σε αρύθμιστα σημεία των αγορών. 

Μέσα στο αυτό πλαίσιο το ξέφρενο πανηγύρι, που ωθούσε τα πάντα ανοδικά, έχει ανακοπεί και έχει δώσει τη θέση του σε μία αγορά με δύο πρόσωπα. Από τη μία οι μετοχές διεθνές κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το πετρέλαιο ακολουθεί την ανιούσα και τα ομόλογα μένουν μία σταθερή επιλογή των επενδυτών. Από την άλλη οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του 2020 και του πρώτου εξαμήνου του 2021, το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, βλέπουν την αξία τους να «ξεφουσκώνει». Μερίδα αναλυτών προβλέπει μάλιστα ότι η «βουτιά» θα έχει συνέχεια. 

Σήμερα, Τετάρτη, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country κινείται στις 717 μονάδες, μία ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ των 718,19 μονάδων. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προβλέπεται να ανοίξουν με οριακή μεταβολή, πολύ κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ κοντά στα ιστορικά υψηλά έκλεισε το βράδυ της Τρίτης και η Wall Street. Την ίδια ώρα νέα μικρή πτώση αναμένεται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, αφού η ΕΚΤ προβλέπεται να διατηρήσει τη στήριξη, αποφεύγοντας να βάλει μαχαίρι στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP. Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων έχει υποχωρήσει και η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς, στο 1,513%. Τον Μάρτιο είχε ανέβει στο 1,77%. 

Σε σταθερή τροχιά ανόδου και το πετρέλαιο. Η τιμή του μπρεντ ενισχύεται 0,4% στα 72,54 το βαρέλι στις 09:50 ώρα Ελλάδος, έχοντας νωρίτερα σκαρφαλώσει έως και τα 72,83 δολάρια το βαρέλι- τα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Μαΐου 2019. Την Τρίτη είχε κλείσει με κέρδη 1%. Παρόμοια η εικόνα για το αμερικανικό αργό, που μετά την άνοδο κατά 1,2% χθες, διαμορφώνεται τώρα στα 70,36 δολάρια το βαρέλι. Λίγο νωρίτερα είχε φτάσει έως και τα 70,62 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Οκτωβρίου του 2018. 

Στην αγορά των κρυπτονομισμάτων το Bitcoin βλέπει την ίδια ώρα την τιμή του να υποχωρεί 2% στα 33.000 δολάρια. Από τις αρχές Ιουνίου καταγράφει απώλειες 10%, ενώ απέχει περίπου 32.000 δολάρια από το ιστορικό ρεκόρ του Απριλίου. Αν σπάσει προς τα κάτω και το φράγμα των 33.000 δολαρίων, τότε το επόμενο σημείο αντίστασης για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα ενδεχομένως να είναι τα 20.000 δολάρια, όπως προειδοποιούν οι Oanda Corp, Evercor και Tallbacken Capital Advisors. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News