Business & Finance Τρίτη 8/06/2021, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι ευρωπαϊκές μετοχές 

Ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής ήταν αυτός που με τα κέρδη του 1,82% «πήρε από το χέρι» τον Euro STOXX 600

Νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι ευρωπαϊκές μετοχές 

Νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ σημείωσαν σήμερα Τρίτη οι ευρωπαϊκές μετοχές, σε μια συνεδρίαση κατά την οποία οι κυριότεροι κλάδοι κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις περιορίζοντας έτσι τα σημερινά κέρδη, ενώ παρόμοια ήταν η τάση και μεταξύ των κυριοτέρων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. 

Στην ανασφάλεια που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, ήρθαν σήμεραν να προστεθούν και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, η οποία τον Απρίλιο κατέγραψε αρνητική μεταβολή στο -1%, από 2,2% ένα μήνα νωρίτερα. 

Ωστόσο παρά το αρνητικό κλίμα με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της κυβέρνησης Τζόνσον, ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής ήταν αυτός που με τα κέρδη του 1,82% «πήρε από το χέρι» τον Euro STOXX 600, οδηγώντας τον στο +0,1%, στις 454,01 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο πανευρωπαϊκός δείκτης έφθασε έως τις 455,66 μονάδες επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Ξεχώρισε επίσης ο μεσιτικός κλάδος που ενισχύθηκε κατά 1,13%, ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχωρώντας κατά 1,14%, στις 684,52 μονάδες. Η σημερινή αρνητική επίδοση έβαλε ένα τέλος σε ένα κερδοφόρο σερί έξι διαδοχικών συνεδριάσεων, κατά το οποίο ο εν λόγω κλάδος, άγγιξε το ιστορικό υψηλό ρεκόρ του στις 694,29 μονάδες από τις 17 Μαρτίου του 2015.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας ήταν επακόλουθο να επιδράσουν αρνητικά και στις γερμανικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο DAX στη Φρανκφούρτη να απωλέσει σήμερα 0,23%, ενώ οριακές απώλειες της τάξεως του 0,06% σημείωσε ο FTSE MIB στον Μιλάνο. 

Αντιθέτως τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι συντάχθηκαν σε διαφορετική «μεριά», ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με άνοδο 0,25% και 0,11% αντίστοιχα. 

Η εβδομάδα αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άπαντες αναμένουν πώς θα κινηθεί αναφορικά με τις αγορές ομολόγων. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News