Business & Finance Τρίτη 8/06/2021, 19:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η νέα προσφορά άσκησε πιέσεις στις ελληνικές αποδόσεις

Ομόλογα: Η νέα προσφορά άσκησε πιέσεις στις ελληνικές αποδόσεις

Καθοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης με τους επενδυτές να προεξοφλούν μία ιδιαίτερα υποστηρικτική τοποθέτηση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης.  

Τα μέχρι στιγμής σχόλια υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με το σημερινό ρυθμό και ότι δεν θα ξεκινήσει στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου συζητήσεις για περιορισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων στο μέλλον. «Ολοι συμφωνούν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει με πιο υψηλούς ρυθμούς τις αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ για ένα ακόμη τρίμηνο», όπως εκτιμούν αναλυτές της ING. 

Στην αποκλίμακωση των αποδόσεων, παρά τη νέα προσφορά, βοήθησε και το ράλι των τιμών των αμερικανικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης στο -0,234%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Μαίου, διολισθαίνοντας κάτω από το χαμηλό μηνός που άγγιξε την Παρασκευή μετά τα στοιχεία για την απασχόληση.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 0,86%, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Μαίου, παρά τη νέα κοινοπρακτική έκδοση νέου 10ετούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά δεν δυσκολεύθηκε καθόλου να απορροφήσει τους νέους τίτλους. Το ιταλικό δημόσιο άντλησε 10 δισ.ευρώ με τη ζήτηση να εκτοξεύεται στα 65 δισ.ευρώ. Αντίστοιχα σε εκδόσεις προχώρησαν σήμερα η Αυστρία, η Γερμανία και η Ολλανδία. 

Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι ανοίγει ξανά το 10ετές ομόλογο λήξης Ιουνίου 2031 που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο, οπότε το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει 3,5 δισ.ευρώ με το σύνολο των προσφορών να αγγίζει το ιστορικό υψηλό των 31 δισ.ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Nomura, με το βιβλίο προσφορών εκτός απροόπτου να ανοίγει αύριο Τετάρτη.

Αυτή η επικείμενη προσφορά άσκησε ωστόσο πιέσεις στις ελληνικές αποδόσεις, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού στη 10ετία να επιστρέψει στο 0,87% στο τέλος της συνεδρίασης, με το spread στις 109 μονάδες βάσης. Στην πενταεία, η απόδοση αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 0,13%. Ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε στα 109 εκατ.ευρώ από τα 10 εκατ. ευρώ της προχθεσινής συνεδρίασης. 

Μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές 8,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. με 10ετή ομόλογα, άλλα 2,5 δισ. με 5ετή και 2,5 δισ. ευρώ με 30ετή).

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι μέσα στον Μάιο αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 3,74 δισ. ευρώ. Έτσι η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει περίπου το 41,5% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο ΕΚΤ-ΤτΕ βρίσκονται ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 62 δισ. ευρώ που είναι διαπραγματεύσιμα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News