Business & Finance Τρίτη 8/06/2021, 14:27
ΑΓΟΡΕΣ

Κομισιόν: Άμεσα το πρώτο ομόλογο για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Περί των 80 δισ. ευρώ ομολόγων θα εκδώσει η Ε.Ε., κατά τη διάρκεια του 2021

Κομισιόν: Άμεσα το πρώτο ομόλογο για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Άμεσα θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη δημοπρασία του πρώτου ομολόγου από εκείνα τα οποία θα εκδοθούν προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έκανε γνωστό σήμερα Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια συνάντησης με επενδυτές. 

Την περασμένη εβδομάδα οι Βρυξέλλες έστειλαν επιστολή στις έντεκα κύριες τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται, προκειμένου αυτές να υποβάλλουν προτάσεις για την έκδοση η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Νίαλ Μπόχαν, διευθυντής στο γραφείο προϋπολογισμού της Κομισιόν.

Περί των 80 δισ. ευρώ ομολόγων θα εκδώσει η Ε.Ε., κατά τη διάρκεια του 2021, ως μέρος του συνόλου των 800 δισ. ευρώ, του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων και δανείων στα κράτη μέλη, για να βοηθηθούν να ανακάμψουν μετά την πανδημία και να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Πέραν των 800 δισ. ευρώ, οι Βρυξέλλες θα εκδώσουν σχεδόν 90 δισ. ευρώ ομολόγων, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα για την ανεργία SURE, το οποίο το εισήγαγαν τον περασμένο Οκτώβριο. 

Όπως ανέφερε ο Κρίστιαν Ένγκελεν, αξιωματούχος του γραφείου προϋπολογισμού της Κομισιόν, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Ε.Ε. θα ορίσει το πλαίσιο για τα πράσινα ομόλογα, καθώς έως το 30% από τα ομόλογα που θα εκδοθούν για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι αυτού του είδους. Τα πράσινα ομόλογα είναι τίτλοι χρέους οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν δαπάνες που θα έχουν περιβαλλοντικά οφέλη. 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της προηγούμενης εβδομάδας, μετά την αρχική έκδοση που αναμένεται άμεσα, στη συνέχεια θα υπάρξουν έως τα τέλη Ιουλίου ακόμη δύο εκδόσεις για κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια, με τις τράπεζες στις οποίες θα ανατεθεί η διαδικασία να πουλάνε το χρέος απευθείας στους επενδυτές. 

Στον σχεδιασμό των Βρυξελλών περιλαμβάνεται επίσης η έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, στα οποία θα ακολουθηθεί η διαδικασία της δημοπρασίας, όπου οι τράπεζες προσφέρουν το χρέος στη διάθεση του ευρύτερου επενδυτικού κοινού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News