Business & Finance Δευτέρα 7/06/2021, 19:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ελαφρώς ανοδικές οι αποδόσεις του ευρώ, εν αναμονή της ΕΚΤ

Ομόλογα: Ελαφρώς ανοδικές οι αποδόσεις του ευρώ, εν αναμονή της ΕΚΤ

Mε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ προ των πυλών, οι αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης παρουσίασαν νευρικότητα γεγονός που άσκησε κάποιες ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις στην αρχή της εβδομάδας, με τον όγκο συναλλαγών να είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. 

Παρά το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού μειώθηκε την Παρασκευή στον απόηχο των κατώτερων του αναμενομένου στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, οι αποδόσεις επέστρεψαν σε άνοδο ακολουθώντας την ανιούσα των αμερικανικών, μετά τα σχόλια της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ότι τα αυξανόμενα επιτόκια θα μπορούσαν να είναι «συν» για την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε 1,5 μονάδες βάσης, στο -0,20%, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο χαμηλό μηνός που άγγιξε την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση. Από μία έως δύο μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων του ευρώ, χωρίς να καταφέρουν να βρουν κατεύθυνση. 

Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, τον οποίο επιτάχυνε το Μάρτιο προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να επιβραδύνει τις αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ. Με την οικονομία όμως να ανακάμπτει, τον πληθωρισμό να κλιμακώνεται και άλλες κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν άρση των μέτρων στήριξης, οι πιέσεις εντείνονται. «Η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει κάποιο σήμα για πιθανή μείωση των αγορών ομολόγων τον Αύγουστο, οπότε η προσφορά σε νέο κρατικό χρέος παραδοσιακά συρρικνώνεται. Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι και οι μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ επειδή θα πρέπει να αποτυπώνουν τον υψηλότερο πληθωρισμό, όμως είμαστε σίγουροι ότι οι προβλέψεις δεν θα οδηγήσουν σε δραματικές αλλαγές», αναφέρει ο Αντρέας Μπιλμέιερ, οικονομολόγος της Western Asset. 

Οσο για τη συμφωνία του G7 για έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο στο 15%, δεν φαίνεται να υπήρξε άμεση αντίδραση στις αγορές κρατικού χρέους της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, καθότι οι δύο αυτές χώρες είχαν πολύ πιο ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές και αναμένεται να ζημιωθούν από μία τέτοια συμφωνία. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς άγγιξε αρχικά χαμηλό μηνός, στο 0,869%, για να επιστρέψει ξανά σε άνοδο. Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒΒ- της Ιταλίας στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με σταθερή προοπτική.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 10 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς «τσίμπησε» ελαφρώς στο 0,83% με το spread στις 102 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 0,11%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News