Business & Finance Σάββατο 5/06/2021, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Κρυπτονομίσματα: Πώς «γιγαντώθηκε» σε οκτώ χρόνια μια αγορά με 5.400 νομίσματα

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει συρρικνωθεί μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών

Κρυπτονομίσματα: Πώς «γιγαντώθηκε» σε οκτώ χρόνια μια αγορά με 5.400 νομίσματα

Κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο αριθμός των κρυπτονομισμάτων που έκαναν την εμφάνισή τους στη συγκεκριμένη αγορά στην κυριολεξία «εκτοξεύθηκε», καθώς αν ανατρέξουμε πίσω στο 2013, υπήρχαν μόνο λίγα ψηφιακά νομίσματα υπό διαπραγμάτευση. Ωστόσο, μετά την έκρηξη της προαναφερόμενης αγοράς το 2017, ο αριθμός των συγκεκριμένων νομισμάτων συνέχισε να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, φθάνοντας σε τετραψήφιο αριθμό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα aksjebloggen.com, σε σχέση με το 2019 ο αριθμός των κρυπτονομισμάτων σχεδόν διπλασιάσθηκε, φθάνοντας σχεδόν τα 5.400 τον περασμένο Μάιο.

Το 2020 καταγράφηκε η υψηλότερη ετήσια αύξηση των κρυπτονομισμάτων

Ο βασικότερος παράγοντας για την μεγάλη αυτή ανάπτυξη της αγοράς, δεν ήταν άλλον από το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτού του είδους τα νομίσματα. Το 2017, η αγορά κρυπτονομισμάτων σημείωσε πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης, από άποψης του αριθμού όσων συμμετείχαν στην αγορά και της κεφαλαιοποίησής της. Εκείνη τη χρονιά, τα κρυπτονομίσματα προσέλκυσαν την προσοχή των κυβερνητικών ιδρυμάτων, με κάποια από αυτά να τα δέχονται  ως επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία.

Τα στοιχεία από την πλατφόρμα CoinMarketCap και την ιστοσελίδα investing.com, δείχνουν ότι εκείνη τη χρονιά ο συνολικός αριθμός των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, κατέγραψε μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 216%, από 617 σε 1.335. Με τον αριθμό των ψηφιακών νομισμάτων να υπερδιπλασιάζεται, οι ICOs (Initial Coin Offering, το αντίστοιχο της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς μιας εταιρείας), παρουσίασε εξίσου μια πρωτόγνωρη δραστηριότητα. Συνολικά κατά τη διάρκεια του 2017, περισσότερα από 6 δισ. δολάρια αντλήθηκαν από περισσότερες από 382 ICOs.

Το 2017 ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία η αγορά κρυπτονομισμάτων μετασχηματίσθηκε αναφορικά με τα μερίδια αγοράς. Στις αρχές εκείνου του έτους, στο Bitcoin συγκεντρώνονταν σχεδόν το 88% επί των επενδυμένων κεφαλαίων. Με περισσότερα από 700 νέα κρυπτονομίσματα να εισέρχονται στην αγορά μόνο το 2017, το μερίδιο της κεφαλαιοποίησης του Bitcoin «βυθίστηκε» στο 38%, στα τέλη εκείνου του έτους.

Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι το 2017 το Bitcoin ήταν αυτό που έκανε τους πάντες να στραφούν στα κρυπτονομίσματα, καθώς η τιμή του από τα 2.300 δολάρια το καλοκαίρι, άγγιξε στο τέλος του έτους τα 20.000 δολάρια.

Μέσα σε διάστημα τριών μηνών τα κρυπτονομίσματα αυξάνονται κατά 30% με τον αριθμό τους το α΄ τρίμηνο του 2018 να φθάνει στα 1.700, ενώ στα τέλη του 2019, η συνολική αύξηση σε σχέση με το 2017, αγγίζει το 65%, στα 2.800 νομίσματα.

Τον Μάρτιο του 2018, υπήρχαν περίπου 1.700 κρυπτονομίσματα στην αγορά, αύξηση 30% σε έξι μήνες. Μέχρι το τέλος του 2019, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 65% σε πάνω από 2.800. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στον αριθμό των κρυπτονομισμάτων καταγράφηκε το 2020, σε περισσότερα από 5.000 μέχρι τα τέλη της συγκεκριμένης χρονιάς. Τους τελευταίους πέντε μήνες, σχεδόν 400 νέα ψηφιακά νομίσματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε σχεδόν 5.400.

Τα 20 κορυφαία κρυπτονομίσματα αποτελούν σχεδόν το 90% της συνολικής αγοράς

Μπορεί η αγορά των κρυπτονομισμάτων να γνωρίζει μια έκρηξη από πλευράς εισχώρησης σε αυτήν νέων νομισμάτων κατά την τελευταία οκταετία, ωστόσο όπως δείχνουν τα στοιχεία της πλατφόρμας CoinMarketCap, μόλις σε είκοσι από αυτά συγκεντρώνεται το 90% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Έως τις 25 Μαΐου, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων ανερχόταν στο 1,39 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τα 2,43 τρισ. δολάρια στις αρχές Μαΐου.

Το Bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περί του το 45% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων. Με ποσοστό 17% βρίσκεται στη δεύτερη θέση το Ethereum, με τα Tether, Dogecoin και Cardano να ακολουθούν με μερίδιο αγοράς 4%, 3% και 2,9%, αντίστοιχα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από aksjebloggen.com, CoinMarketCap, investing.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News