Business & Finance Παρασκευή 4/06/2021, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των κατώτερων του αναμενομένου νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ το Μάιο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού. 

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες θέσεις εργασίας το Μάιο αυξήθηκαν κατά 559.000, μετά την απρόβλεπτη επιβράδυνση του Απριλίου, παρότι οι αναλυτές έκαναν λόγο για έναν αριθμό 650.000. Ο Μαιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors, επισημαίνει ότι τα νέα στοιχεία δεν αλλάζουν ουσιαστικά τις προβλέψεις για τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εν αναμονή και των σημαντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στις 10 Ιουνίου.

Ο αναλυτής θεωρεί ότι οι αποδόσεις του ευρώ αλλά και του δολαρίου θα παραμείνουν κοντά στα σημερινά επίπεδα τις επόμενες ημέρες. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης, στο 1,58%. 

Αναλυτές της Commerzbank εκτιμούν ότι η δημιουργία περισσότερων από 600.000 θέσεων εργασίας είναι αρκετή για τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για να ανοίξει επίσημα συζήτηση για την άρση των υποστηρικτικών μέτρων στη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου. Οι περισσότεροι αναλυτές ωστόσο πιστεύουν ότι αυτό θα το κάνει η Fed στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole τον Αύγουστο. 

Σε αντίστοιχο κλίμα και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς που αποκλιμακώθηκε τρεις μοναδες βάσης, στο -0,217%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο απο τις 7 Μαίου, στο 0,87%, εν αναμονή της απόφασης του οίκου Fitch αργά χθες το βράδυ, μετά την υποβάθμιση από τον οίκο πέρυσι τον Απρίλιο.

Στην ελληνική αγορά, το κλίμα παρέμεινε σταθερό με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 124 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,80% με το spread να «τσιμπάει» ελαφρώς στις 103 μονάδες βάσης. 

Το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, αφού αρχίζει να επικρατεί στην αγορά η πεποίθηση ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει καμία αναφορά για άρση των μέτρων στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου. “Η επικείμενη συνεδρίαση θα αποτελέσει ακόμη μία ευκαιρία για την ΕΚΤ να στείλει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα και να επαναλάβει ότι η όποια συζήτηση για μείωση του ΡΕΡΡ είναι πρώιμη”, ανέφεραν αναλυτές της SG. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News