Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 21:29
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Η «σφήνα» της Fed στην ευφορία υπηρεσιών και απασχόλησης 

Το νέο σήμα της Fed πυροδότησε νέους φόβους για απόσυρση των μέτρων στήριξης

Αγορές: Η «σφήνα» της Fed στην ευφορία υπηρεσιών και απασχόλησης 

Η σημερινή ημέρα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ήταν μια από τις αποδοτικότερες για τις αγορές και τα χρηματιστήρια, από τη στιγμή που τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τις υπηρεσίες και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα το εξής: οι ευρωπαϊκές οικονομίες και η αμερικανική πλέον έχουν «βάλει πλώρη» προς μια κατεύθυνση που μοιάζει με μονόδρομος: της ανάκαμψης και της επανόδου στα προ πανδημίας επίπεδα. 

Ωστόσο πολλές φορές αρκεί μόνο ένα σημάδι ή ένα σήμα για να χαλάσει το εορταστικό κλίμα και την ευφορία κι αυτή τη φορά η Fed αποδείχθηκε ότι ήταν περισσότερο επιδραστική από τα αισιόδοξα μηνύματα που έστειλαν χωρίς καμία φειδώ οι μακροοικονομικοί δείκτες. 

Για να μπουν τα πράγματα σε μια χρονική σειρά πρέπει να ανατρέξουμε στη χθεσινή ημέρα, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δημοσίευσε ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστό ότι προχωράει σε αποεπένδυση των εταιρικών ομολόγων, των οποίων απέκτησε στο πλαίσιο πιστωτικής διευκόλυνσης που εισήγαγε εξαιτίας της πανδημίας, επιστρέφοντάς τα στη δευτερογενή αγορά.

Μέσω της διευκόλυνσης αυτής η Fed είχε αποκτήσει εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας 13,8 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 8,6 δισ. δολάρια αφορούσαν εταιρικά ομόλογα που αποκτήθηκαν από ETFs που τοποθετούνται στη συγκεκριμένη αγορά και τα υπόλοιπα 5,2 δισ. δολάρια εταιρικούς τίτλους. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ όπως σημείωσε χθες σκοπεύει έως το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει πουλήσει τα συγκεκριμένα ομόλογα και σύμφωνα με αξιωματούχο της, η διάθεσή τους θα γίνει σταδιακά και με σειρά (πρώτα αυτά από τα ETFS και στη συνέχεια τα εταιρικά ομόλογα) και η απόφαση αυτή δεν έχει να κάνει με την ευρύτερη νομισματική της πολιτική. Και μάλιστα σήμερα το παράρτημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε θα αρχίσει να επιστρέφει τα εταιρικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, αρχής γενομένης από τις 7 Ιουνίου. 

Το «ταρακούνημα» από την ανακοίνωση αυτή της Fed, ήταν τέτοιας κλίμακας, ούτως ώστε τα σημερινά στοιχεία, να μην καταφέρουν να αντισταθμίσουν τις όποιες ανησυχίες των επενδυτών, καθώς η διακράτηση ομολόγων από τη Fed σαφώς και προσδίδει άλλη ασφάλεια σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, αφετέρου η κίνηση αυτή πυροδοτεί ερωτηματικά μήπως ήρθε η ώρα της απόσυρσης των μέτρων στήριξης, την ώρα που ο πληθωρισμός «ίπταται».

Τα οποία στοιχεία σήμερα αφορούσαν τον κλάδο των υπηρεσιών και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. 

Με χρονολογική σειρά πρώτη ήρθε η δημοσίευση των στοιχείων του Μαΐου για τις υπηρεσίες στις ασιατικές χώρες, όπου στην Ιαπωνία παρέμεινε σε συρρίκνωση (υπό του ορίου των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας) και στην Κίνα ελαφρώς υποχώρησε από τις 56,3 μονάδες στις 55,1 μονάδες. 

Όπως και με τη μεταποίηση ο κλάδος των υπηρεσιών επιβεβαίωσε το εξής: οι οικονομίες της Ασίας οι οποίες έβαλαν «πλάτη» στην παγκόσμια οικονομία όταν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και η αμερικανική έψαχναν ακόμη τα «πατήματά» τους, έχουν παραδώσει πλέον τη σκυτάλη στις οικονομίες αυτές, στον «αγώνα» προς την παγκόσμια ανάκαμψη. 

Στη συνέχεια έρχονται τα στοιχεία για τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη: η δραστηριότητα του κλάδου τον Μάιο «σκαρφάλωσε» σε υψηλό σχεδόν τριών ετών, στις 55,2 μονάδες, αισθητά υψηλότερα από την τιμή των 50,5 μονάδων.

Η επίδοση της δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών οδήγησε με τη σειρά της τον σύνθετο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες της Ευρωζώνης σε υψηλό 33 μηνών, στις 57,1 μονάδες, από 53,8 μονάδες τον Απρίλιο. 

Στη Γερμανία οι υπηρεσίες επέστρεψαν σε ανάπτυξη, στην Ισπανία «σκαρφάλωσαν» σε υψηλό από τον Αύγουστο του 2015, ενώ εκτός Ευρωζώνης στη Βρετανία ο σχετικός δείκτης «εκτινάχθηκε» σε υψηλό 24 ετών και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 1998, στις 62,9 μονάδες, με τον σύνθετο δείκτη για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες να σημειώνει ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ έφθασε και η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου πριν ανακοινωθούν τα εν λόγω μακροοικονομικά στοιχεία, είχαν δημοσιοποιηθεί αυτά για την αμερικανική αγορά εργασίας, με το τελικό συμπέρασμα να περικλείεται σε μια λέξη: εξαιρετικά. 

Βάσει των στοιχείων που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στις 385.000, από 405.000 νέες αιτήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα, η πρώτη φορά που υποχωρούν υπό των 400.000 από την έναρξη της πανδημίας

Από την άλλη ξεχωριστά στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP, έδειξαν ότι τον Μάιο οι αμερικανικές επιχειρήσεις προσέλαβαν 978.000 νέους εργαζόμενους.

Κι όμως με αυτόν τον «καταιγισμό» των θετικών μηνυμάτων, όπου οι ευρωπαϊκές οικονομίες και των ΗΠΑ δείχνουν πλέον διάθεση να μην επιστρέψουν στις «μαύρες ημέρες» της πανδημίας, οι αγορές «οπισθοχώρησαν».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 απώλεσε 0,12%, με το χρηματιστήριο του Λονδίνου να κλείνει στο -0,61% και του Παρισιού στο -0,21%, ενώ της Φρανκφούρτης κράτησε αντιστάσεις και σημείωσε άνοδο 0,19%. 

Αντιστάσεις έδειξε και ο Dow Jones κινούμενος περί του 0,13% άνω του μηδενός, σε αντίθεση με τους S&P 500 και Nasdaq που κατέγραφαν απώλειες 0,20% και 0,76%. 

Το μήνυμα της Fed επέδρασε και στα εμπορεύματα, από τη μία ανακόπτωντας το ράλι των τιμών του πετρελαίου των τελευταίων συνεδριάσεων, από την άλλη επιφέροντας ένα «πειστικό» πλήγμα της τάξεως του 1,90% στην τιμή του χρυσού και μεγαλύτερου εύρους απώλειες στις τιμές των υπόλοιπων πολύτιμων και των βασικών μετάλλων. 

Σε αυτή τη γενικευμένη πτωτική τάση το «αντίπαλον δέος» των εταιρικών ομολόγων, τα κρατικά ομόλογα διήνυσαν σχετικά αναίμακτα τη σημερινή ημέρα, με τις αποδόσεις τους να σημειώνουν άνοδο περί της μίας μονάδας βάσης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News