Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 17:19
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Οι εξαγγελίες της Fed έδωσαν σήμα για ανασύνταξη

«Ταρακουνήθηκαν» οι επενδυτές από την ανακοίνωση της Fed

Wall Street: Οι εξαγγελίες της Fed έδωσαν σήμα για ανασύνταξη

Πτωτικά κινούνται από την αρχή της συνεδρίασης και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι χθεσινές εξαγγελίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αντιστάθμισαν τα σημερινά στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας επανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς και τα θετικά μηνύματα από τον κλάδο των υπηρεσιών. 

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προτίθεται να αρχίσει να πουλάει τα εταιρικά ομόλογα τα οποία έχει αγοράσει εν μέσω της πανδημίας, στην προσπάθειά της να επαναφέρει σε ημεμία τις αγορές. 

Τα εν λόγω εταιρικά ομόλογα αγοράσθηκαν στο πλαίσιο της πιστωτικής διευκόλυνσης έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, με το συνολικό της ύψος να ανέρχεται στα 13,8 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 8,6 δισ. δολάρια αφορούν εταιρικούς τίτλους χρέους από ETFs και 5,2 δισ. δολάρια εταιρικά ομόλογα. 

Βάσει της ανακοίνωσής της, έως το τέλος του τρέχοντος έτους σκοπεύει να έχει πουλήσει αυτά τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, αρχίζοντας με τα ομόλογα των ETFs. Μάλιστα πριν από λίγο η Fed της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τις πωλήσεις ομολόγων, αρχής γενομένης από τις 7 Ιουνίου. 

Το «ταρακούνημα» από την ανακοίνωση αυτή της Fed, ήταν τέτοιας κλίμακας, ούτως ώστε τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, να μην καταφέρουν να αντισταθμίσουν τις οποίες ανησυχίες των επενδυτών, καθώς η διακράτηση ομολόγων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σαφώς και προσδίδει άλλη ασφάλεια. 

Ειδικότερα βάσει των στοιχείων που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στις 385.000, από 405.000 νέες αιτήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters για 390.000 αιτήσεις.

Από την άλλη ξεχωριστά στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP, έδειξαν ότι τον Μάιο οι αμερικανικές επιχειρήσεις προσέλαβαν 978.000 νέους εργαζόμενους.

Δεκαπέντε λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης είδαν το φως της δημοσιότητας επιπλέον στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών τον Μάιο. 

Ειδικότερα ο δείκτης που μετράει τη δραστηριότητα εξαιρουμένου του κλάδου της μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM, κατέγραψε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 64 μονάδες, τον περασμένο μήνα από 62,7 μονάδες τον Απρίλιο. 

Εντούτοις ο «καταιγισμός» αυτός των θετικών μηνυμάτων από τους μακροοικονομικούς δείκτες, δεν κατάφεραν να ξεθυμάνουν τον επενδυτικό προβληματισμό, με αποτέλεσμα μετά από σχεδόν 45 λεπτά μετά το χτύπημα από το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης, ο Dow Jones να κινείται χαμηλότερα κατά 0,35%, ο S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,53%, με τον Nasdaq να προσεγγίζει το -1%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News