Business & Finance Τετάρτη 2/06/2021, 19:12
ΟΜΟΛΟΓΑ

Ομόλογα: Συνεχίζεται η πτώση των αποδόσεων του ευρώ, αλλά με πιο αργό ρυθμό

Ομόλογα: Συνεχίζεται η πτώση των αποδόσεων του ευρώ, αλλά με πιο αργό ρυθμό

Θετικό το κλίμα και στη σημερινή συνεδρίαση στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, με τις αποδόσεις να υποχωρούν περαιτέρω, αν και σε περιορισμένο βαθμό, καθώς τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, αποφεύγοντας τα μεγάλα ανοίγματα στην αγορά.  

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και καθοδηγείται από παροδικούς παράγοντες, όπως οι ελλείψεις στην προσφορά και η άνοδος των τιμών ενέργειας. Η εμπιστοσύνη της αγοράς στις τοποθετήσεις της ΕΚΤ ήταν αυτή που συγκράτησε την άνοδο του κόστους δανεισμού στην ανακοίνωση των στοιχείων για αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών παραγωγού της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, ο βασικός δείκτης παρακολούθησης των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 1,57% από το 1,61% στη συνεδρίαση της Τρίτης, που σηματοδότησε το υψηλοτερο επίπεδο σε διάρκεια δύο περίπου εβδομάδων. «Με το δομικό πληθωρισμό όμως να είναι σύμφωνος με τις προσδοκίες και να αναμένεται να παραμείνει κάτω του 1% τους επόμενους μήνες, οι φόβοι για πληθωρισμό είναι προς το παρόν συγκρατημένοι, παρά την άνοδο της τιμής brent πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι», έγραψε σε πελάτες του ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Μάικλ Λέστερ. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης, στο 0,89%, ελαφρώς υψηλότερα από το χαμηλό τριών εβδομάδων του 0,876% της Τρίτης.

Ελαφρά πτώση των αποδόσεων είχαμε και στην ελληνική αγορά με τον όγκο συναλλαγών ωστόσο να περιορίζεται στα 56 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ.ευρώ έγιναν στην πενταετία. Η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 0,81%, με το spread έναντι του γερμανικού στις 101 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία υποχώρησε στο 0,10% από 0,11% της Τρίτης.

Στον «πυρήνα», η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού κινήθηκε στο -0,19% με πτώση δύο μονάδων βάσης. Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 3,316 δισ.ευρώ από την έκδοση πενταετούς, προσελκύοντας ωστόσο την χαμηλότερη επενδυτική ζήτηση από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News