Business & Finance Τετάρτη 2/06/2021, 14:32
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Οι meme μετοχές επιστρέφουν δριμύτερες;

Η μετοχή της AMCE έχει συμπαρασύρει προ-συνεδριακά και τις υπόλοιπες μετοχές «meme»

Wall Street: Οι meme μετοχές επιστρέφουν δριμύτερες;

Σε υψηλές πτήσεις έχει επιδοθεί η μετοχή της εταιρείας διαχείρισης κινηματογραφικών αιθουσών, AMC Entertainment, καθώς πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, έφθασε έως και το +38%, ωθούμενη μετά την τελευταία κίνησή της να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, από την οποία άντλησε 230,5 εκατ. δολάρια από το hedge fund Mudrick Capital Management. 

Η μετοχή της AMCE έχει συμπαρασύρει προ-συνεδριακά και τις υπόλοιπες μετοχές «meme» (χαρακτηρίζονται ως τέτοιες οι μετοχές οι οποίες διαπρέπουν όχι εξαιτίας των επιδόσεων μιας εταιρείας αλλά λόγω του «θορύβου» που τις περικλείει στα social media), των GameStop και Blackberry, ενώ αυτή της Tesla (την οποία πλέον τα ΜΜΕ και οι αναλυτές την κατατάσσουν στην κατηγορία meme), δεν αντιδρά παραμένοντας περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του χθεσινού κλεισίματος. 

Οι επιδόσεις αυτών των μετοχών από τότε που ξεκίνησε η «επανάσταση» των μικροεπενδυτών μέσω της ομάδας WallStreetBets στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit, στην κυριολεξία ζαλίζουν. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή της AMCE μόνο στο διάστημα του τελευταίου μηνός έχει καταγράψει κέρδη περί του 220%, ενώ από την αρχή του έτους, το ποσοστό κέρδους είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, από τη στιγμή που «εκτοξεύεται» στο 1.411% (το αντίστοιχο ποσοστό για τη GameStop διαμορφώνονται στο 1.221%, ενώ για τη Blackberry μόλις -σε σχέση με τις άλλες δύο μετοχές- στο 75%).

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα που έχει περιβάλει τους επενδυτικούς κύκλους είναι αν αυτές οι μετοχές και η έντονη μεταβλητότητά τους είναι προϊόν κερδοσκοπίας και μόνο, ή απλά είναι μια είδους επίδειξη δύναμης των μικροεπενδυτών στους μεγάλους και θεσμικούς επενδυτές. 

Πώς ξεκίνησε η επενδυτική φρενίτιδα στη Wall Street

Έχει σημασία να θυμηθούμε πώς ξεκίνησε εκείνη η επενδυτική φρενίτιδα στη Wall Street. Η WallStreetBets με τη GameStop στο χείλος της κατάρρευσης παρακίνησε μέσω του Reddit, τους μικροεπενδυτές να αγοράσουν μετοχές της αλυσίδας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών, προκειμένου να προκαλέσουν πλήγμα στα hedge funds που είχαν στοιχηματίσει για υποχώρησης της μετοχής της. Αποτέλεσμα να στραφούν χιλιάδες μικροεπενδυτές στη μετοχή της GameStop και να φθάσει στα δυσθεώρητα αυτά ύψη και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου να καταγράψουν απώλειες δεκάδων δισ. δολαρίων.

Το παράδοξο όμως με την AMC Entertainment είναι ότι προχώρησε σε έκδοση 8,5 εκατ. νέων μετοχών, τις οποίες αντί 230,5 εκατ. δολαρίων τις αγόρασε ένα hedge fund, το είδος του επενδυτικού οχήματος που βρέθηκε στο στόχαστρο της ομάδας WallStreetBets.

Και είναι ακόμη περισσότερο αξιοσημείωτο ότι το Mudrick Capital, με το που αγόρασε τις μετοχές της AMCE, τις πούλησε κατευθείαν, μια πώληση από την οποία έβγαλε κέρδος, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, θεωρεί ότι η εν λόγω μετοχή είναι υπερεκτιμημένη…

Κατά τα άλλα η εταιρεία έχει δηλώσει ότι τα νέα κεφάλαια που άντλησε θα τα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει περισσότερες κινηματογραφικές αίθουσες. Είναι μια από τις μεγαλύτερες του είδους της στον κόσμο, καθώς έχει υπό τη διαχείρισή της 950 αίθουσες και περί των 10.500 κινηματογραφικών οθονών ανά τον κόσμο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News