ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Πληθωρισμός και μεταποίηση δίνουν τον τόνο – ‘Εμεινε από δυνάμεις το πετρέλαιο

Οι επιδόσεις της μεταποίησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν υποσκελίσει αυτές των ασιατικών χωρών

Αγορές: Πληθωρισμός και μεταποίηση δίνουν τον τόνο  – ‘Εμεινε από δυνάμεις το πετρέλαιο

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και για τη μεταποίηση διεθνώς, καθώς και το πρόσκαιρο ράλι στις τιμές του πετρελαίου προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ιστορικό υψηλό στην Ευρώπη. Συμπαρέσυρε το πετρέλαιο η Wall Street, στη σημερινή επάνοδό της στις συναλλαγές μετά το τριήμερο και τη χθεσινή αργία της Ημέρας Μνήμης (Memorial Day) προς τιμήν των πεσόντων στο πεδίο μάχης. 

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς πέραν των στοιχείων για τη μεταποίηση αργότερα στη διάρκειά της θα δημοσιοποιηθούν και αυτά για τον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ την Παρασκευή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανακοίνωση για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. 

Η εικόνα των συγκεκριμένων μακροοικονομικών στοιχείων θα αποτυπώσει καλύτερα, εάν οι οικονομίες έχουν επουλώσει τις πληγές τους από το χτύπημα της πανδημίας του κορωνοϊού ή έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν έως ότου σταθούν ξανά στα πόδια τους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα η Eurostat η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωση, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έτρεξε με ρυθμό 2%, ξεπερνώντας ελάχιστα τον μακροχρόνιο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%. 

Ξεχωριστά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις χώρες που μοιράζονται το ευρώ, έδειξαν ότι συνέχισε τις υψηλές πτήσεις και τον Μάιο, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit, να ανεβαίνει στις 63,1 μονάδες, επίπεδο που συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τότε που άρχισαν να κρατούνται αρχεία για την εν λόγω έρευνα από τον Ιούνιο του 1997, από 62,9 μονάδες τον Απρίλιο και έναντι των πρώιμων εκτιμήσεων για τιμή στις 62,8 μονάδες. 

Την ίδια ώρα όμως ιστορικό ρεκόρ καταγράφηκε και στο κόστος των επιχειρήσεων, με τον δείκτη που μετρά τις τιμές των πρώτων υλών να «σκαρφαλώνει» στις 87,1 μονάδες, από 82,2 μονάδες τον περασμένο μήνα. 

Παρόμοια η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τον δείκτη ISM για τη μεταποίηση να διαμορφώνεται τον Μάιο στις 61,2 μονάδες, από 60,7 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιδόσεις της μεταποίησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχουν υποσκελίσει αυτές των ασιατικών χωρών όπως της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, των οποίων ο κλάδος της μεταποίησης μέχρι πρότινος προσέφερε «απλόχερα» στήριξη στις οικονομίες τους, όταν η αμερικανική οικονομία και της Ευρωζώνης προσπαθούσαν ακόμη να «αποδράσουν» τον πολιορκητικό κλοιό από την κρίση της πανδημίας. 

Με τους μακροοικονομικούς δείκτες να μην αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι η ανάκαμψη τουλάχιστον στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι πλέον γεγονός, ήρθε σήμερα και το ράλι των τιμών του πετρελαίου ως επιστέγασμα.
Η τιμή του μπρεντ στη διάρκεια της ημέρας υπερέβη τα 71 δολάρια και του αργού έφθασε πολύ κοντά να αγγίξει τα 69 δολάρια, εν μέσω της γενικευμένης αισιοδοξίας για οικονομική ανάκαμψη. 

Εν μέσω αυτού του κλίματος οι μετοχές δεν θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν, με τις ευρωπαϊκές να σημειώνουν νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ και τον S&P 500 στη Wall Street να φθάνει μια «ανάσα» από το δικό του ρεκόρ. 

Στην Ευρώπη διατηρήθηκε έως την ολοκλήρωση της συνεδρίασης το θετικό κλίμα με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει για πρώτη φορά έστω κι οριακά άνω των 500 μονάδων (450,36), ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έκανε ένα πέρασμα από τις 452,48 μονάδες, βρίσκοντας ευρεία στήριξη από τον ενεργειακό κλάδο (+2,21%) για τον οποίο «φρόντισε» το πετρέλαιο, αλλά ακόμη περισσότερη από τον κλάδο των πρώτων υλών ο οποίος ενισχύθηκε κατά 2,85%, παίρνοντας κι αυτός ώθηση από τις τιμές των βασικών μετάλλων, οι οποίες ακολούθησαν την ανιούσα, ευνοημένες από τα στοιχεία για τη μεταποίηση. 

Προσπάθεια να καταρρίψει το δικό του ιστορικό υψηλό ρεκόρ κατέβαλε ο S&P 500 στη Wall Street με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, αγγίζοντας τις 4.232,70 μονάδες, απέχοντας μόλις 6 μονάδες από τις 4.238,04 μονάδες, το τελευταίο ρεκόρ που σημείωσε στις 7 Μαΐου. 

Εντούτοις όμως, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο αρχικός ενθουσιασμός ατόνησε και όχι μόνο οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχασαν μέρος των κερδών τους, αλλά συμπαρέσυραν και τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες παρέδωσαν σημαντικό ποσοστό των κερδών που παρουσίαζαν στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. 

Ο τεχνολογικός Nasdaq μάλιστα πέρασε σε αρνητικό έδαφος, τραβώντας και τον S&P 500, ο οποίος στη συνέχεια κινούταν μεταξύ και οριακών κερδών και απωλειών, με τον Dow Jones να διατηρείται υψηλότερα του μηδενός κατά 0,20% και να μην δείχνει διάθεση να απωλέσει έστω και αυτά τα οριακά κέρδη. Στη σημερινή συνεδρίαση ο κλάδος της ενέργειας επίσης ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα, έχοντας ως στηρίγματα τις μετοχές των μεγάλων αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες όμως και αυτές στη συνέχεια κατέβασαν ταχύτητα. 

Κι αυτό γιατί η τιμή του μπρεντ από εκεί που είχε ξεπεράσει τα 71 δολάρια το βαρέλι πλέον κινούταν στα 70,26 δολάρια και αυτή του αργού από τα κέρδη έως 3,50% που σημείωνε, περιορίσθηκε στη συνέχεια στο +2,20% και στα 67,79 δολάρια. 

Μπορεί στις χρηματιστηριακές αγορές και στην αγορά πετρελαίου να υπήρξε έντονη κινητικότητα σήμερα, ωστόσο σε αυτήν των κρατικών ομολόγων επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, με τις αποδόσεις τους να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων.  
 
moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News