Business & Finance Τρίτη 1/06/2021, 19:29
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ομόλογα: Ξεπέρασαν εύκολα το «σκόπελο» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Ομόλογα: Ξεπέρασαν εύκολα το «σκόπελο» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, η οποία ξεπέρασε και πάλι το «σκόπελο» του πληθωρισμού, αυτή την φορά στην Ευρωζώνη, εστιάζοντας στην προοπτική ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα υποστηρικτικά μέτρα για αρκετό ακόμη διάστημα. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων σε μία ένδειξη ότι οι αγορές είναι αισιόδοξες ότι η ΕΚΤ δεν θα αποφασίσει να μειώσει τις αγορές ομολόγων της στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου. Η εμπιστοσύνη αυτή βοήθησε στο να προσπεραστούν εύκολα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που εκτινάχθηκε στο 2% το Μάιο από 1,6% του Απριλίου, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους, που αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2018, ξεπερνώντας το στόχο της ΕΚΤ, που είναι μεν κοντά, αλλά χαμηλότερα από το 2%. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης της Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα εκτινάχθηκε στις 63,1 μονάδες το Μάιο από το 62,9 του Απριλίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, που σηματοδοτούν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1997, όταν άρχισαν να παρακολουθούνται τα εν λόγω στατιστικά. 

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι η βραχυπρόθεσμη αύξηση του πληθωρισμού κατευθύνεται από προσωρινούς παράγοντες και ότι οι μακροπρόθεσμες πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν συγκρατημένες, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης εξακολουθούν να χρειάζονται. Η πεποίθηση αυτή εξηγεί και τη σιωπηρή αντίδραση της αγοράς ομολόγων στα νέα στατιστικά στοιχεία, με τις αποδόσεις να παραμένουν άκρως συγκρατημένες. Ωστόσο, ο στρατηγικός αναλυτής της ING Αντουάν Μπουβέ χαρακτηρίζει προσωρινή την αντίδραση της αγοράς και εκτιμά ότι οι αυξήσεις των αποδόσεων θα επαναλάβουν την ανοδική τους πορεία μετά από μία μικρή ανάπαυλα, χάρη της ΕΚΤ. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε έως το 0,90%, περισσότερο από μία μονάδα βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Μαίου.

Στην ελληνική αγορά, επικράτησε σταθερότητα με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να αυξάνεται στα 150 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 84 εκατ.ευρώ έγιναν στην πενταετία. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παρέμεινε στο 0,82%, ενώ στην πενταετία στο 0,11%. Μόνο το spread του 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διόρθωσε ελαφρώς στις 100 μονάδες βάσης.

Στη Γερμανία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία διατηρήθηκε κοντά στο -0,18%, χαμηλότερα από τα υψηλά διετίας που άγγιξε τον προηγούμενο μήνα. Σταθερές ή ελαφρώς πτωτικές οι αποδόσεις και στις υπόλοιπες αγορές. 

Σε χαμηλό έτους τα ομόλογα του ευρώ με αρνητική απόδοση

Τα κρατικά ομόλογα του ευρώ με αρνητική απόδοση συρρικνώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους, καθώς οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ώθησαν σε άνοδο το κόστος δανεισμού, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Tradeweb. 

H αξία των κρατικών ομολόγων του ευρώ με αρνητική απόδοση περιορίστηκε στα 3,5 τρισ.ευρώ στα τέλη Μαίου σε μία αγορά αξίας 9 τρισ.ευρώ, εκπροσωπώντας το 59% του συνόλου, ελαφρώς χαμηλότερα από το 60% στα τέλη Απριλίου. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News