Business & Finance Τρίτη 1/06/2021, 16:44
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman: Για ποια επένδυση είναι «υποκατάστατο» το Bitcoin

Οι επενδυτές κακώς θεωρούν ότι το Bitcoin είναι υποκατάστατο του χρυσού

Goldman: Για ποια επένδυση είναι «υποκατάστατο» το Bitcoin

Το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα πολύ συχνά θεωρούνται από τους επενδυτές ως μία εναλλακτική στον χρυσό. Αυτό ωστόσο είναι λάθος, επισημαίνει η Goldman Sachs και προσθέτει ότι στην προστασία έναντι του πληθωρισμού τα ψηφιακά νομίσματα λειτουργούν ως υποκατάστατο του χαλκού. 

Ο πληθωρισμός ακολουθεί την ανιούσα καθώς η παγκόσμια οικονομία βγαίνει με φόρα από την βαθιά κρίση της πανδημίας. Οι κεντρικές τράπεζες που έχουν επί χρόνια ακολουθήσει εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική θα κληθούν πολύ σύντομα να επιστρέψουν στην «κανονικότητα». Αλλά έως ότου να το κάνουν οι τιμές καλπάζουν. Στις ΗΠΑ ο δομικός πληθωρισμός που παρακολουθεί η Fed έσπασε το φράγμα του 3,1% τον Απρίλιο. Και στην Ευρωζώνη έπιασε ήδη τον στόχο του 2%.

Τόσο ο χρυσός όσο και τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται από τους επενδυτές μέσα προστασίας έναντι της ανόδου των τιμών. Οι τιμές του χρυσού έχουν ενισχυθεί σχεδόν κατά 200 δολάρια η ουγκιά από τις αρχές Απριλίου, κινούμενες σε υψηλά τεσσάρων μηωνών. Την ίδια ώρα τα κρυπτονομίσματα βιώνουν έντονα σκαμπανεβάσματα. Το Bitcoin για παράδειγμα εξακολουθεί να είναι 25% υψηλότερα από τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν στις αρχές του έτους, αλλά και 25% χαμηλότερα σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρισκόταν πριν από τρεις μήνες.

Μιλώντας στο CNBC ο Τζεφ Κάρι, επικεφαλής ερευνών για τα εμπορεύματα στη Goldman Sachs εξήγησε πως οι επενδυτές θα πρέπει να βλέπουν τα κρυπτονομίσματα όχι ως υποκατάσταστο του χρυσού, αλλά ως μία επένδυση παρόμοια με τον χαλκό. «Αν δούμε τη διασύνδεση Bitcoin και χαλκού, βλέπουμε ότι και τα δύο στοιχεία ενεργητικού είναι ριψοκίνδυνη (risk on) προστασία έναντι του πληθωρισμού, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο (risk off)» είπε. 

Η τιμή του χαλκού σκαρφάλωσε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στα μέσα Μαΐου για να ακολουθήσει μία απότομη «βουτιά» προς τα τέλη του μήνα και να ανακάμψει πάλι τις τελευταίες ημέρες. «Υπάρχει καλός και κακός πληθωρισμός. Ο καλός πληθωρισμός είναι όταν η ζήτηση οδηγεί προς τα επάνω τις τιμές. Και εδώ είναι που μπορεί να προστατεύσει ο χαλκός, το Bitcoin ή το πετρέλαιο». Ο «χρυσός προστατεύει έναντι του κακού πληθωρισμόυ, ο οποίος οφείλεται σε πιέσεις στην προσφορά, όπως οι ελλείψεις μικροεπεξεργαστών και άλλων βασικών υλών. Εκεί χρειαζόμαστε τον χρυσό ως μέσο προστασίας» σημείωσε. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News