Business & Finance Δευτέρα 31/05/2021, 20:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Κέρδη για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Μάιο 

Από τη σημερινή συνεδρίαση απουσίαζε το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Ευρωαγορές: Κέρδη για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Μάιο 

Πτωτικά κινήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου οι ευρωπαϊκές μετοχές, υποχωρώντας από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο οποίο «αναρριχήθηκαν» την Παρασκευή, ωστόσο ολοκλήρωσαν τον μήνα με κέρδη περί του 2,1%, επεκτείνοντας το ανοδικό τους σερί στους τέσσερις διαδοχικούς μήνες.  

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε 0,49%, σε μια συνεδρίαση με σχετικά περιορισμένο όγκο συναλλαγών, καθώς από τη σημερινή συνεδρίαση απουσίαζε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο ήταν κλειστό εξαιτίας της αργίας για τη Bank Holiday. Κλειστή σήμερα έμεινε και η Wall Street για τον εορτασμό της Ημέρας της Μνήμης.  

Οι βασικότεροι κλάδοι «κοκκίνισαν» και μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος οριακά κατάφερε να σώσει τη σημερινή ημέρα παρουσιάζοντας κέρδη της τάξεως του 0,01%.

Από το γενικευμένο αρνητικό κλίμα δεν κατάφερε να διαφύγει ούτε ο κλάδος της ασφάλισης, παρά τα δημοσιεύματα ότι η ιταλική ασφαλιστική Generali ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση εξαγοράς ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την ανταγωνίστριά της και επίσης ιταλική Cattolica. Οι αναφορές αυτές δεν φάνηκε να «συγκινούν» τη μετοχή της πρώτης (-0,18%), σε αντίθεση με της δεύτερης η οποία πραγματοποίησε ράλι 15,11%.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Deutsche Bank για να ολοκληρώσει εντέλει τη συνεδρίαση κατά 1,26% χαμηλότερα, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, πως δέχθηκε σύσταση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, για το ότι δεν έχει καταφέρει να βρει λύσεις στις ελλείψεις που αντιμετωπίζει στον μηχανισμό αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές από αύριο ετοιμάζονται να υποδεχθούν το καλοκαίρι, αφήνοντας πίσω τους τον Μάιο με κέρδη, έναν μήνα κατά τον οποίο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού. 

Σήμερα άλλωστε τα προκαταρκτικά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Μάιο, έδειξαν ότι σε ετήσια βάση έτρεξε με ρυθμό 2,4%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών και υψηλότερα επίσης από τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%. 

«Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, η προσπάθεια της ΕΚΤ να αποφύγει τη συζήτηση για μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη», δήλωσε ο Κάρστεν ΜπρζέσκιBrzeski, επικεφαλής για τα μακροοικονομικά σε παγκόσμιο επίπεδο στην ING. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός της Γερμανίας θα μπορούσε τελικά να κυμανθεί μεταξύ 3% και 4% κατά το β΄εξάμηνο του τρέχοντος έτους», καταλήγει.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News