Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 19:27
ΑΓΟΡΕΣ

Συνέχισαν τις υψηλές «πτήσεις» οι ευρωαγορές – Νέα ρεκόρ στη Wall Street

Σε ιστορικό υψηλό Nasdaq, S&P 500

Συνέχισαν τις υψηλές «πτήσεις» οι ευρωαγορές – Νέα ρεκόρ στη Wall Street

Συνέχεια στο εντυπωσιακό ράλι του Νοεμβρίου έδωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει με ήπια άνοδο κατά 0,65% στις 391,90 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,69% και διαμορφώθηκε στις 13.382 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 1,89% και έκλεισε στις 6.384 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,14% και βρέθηκε στις 5.581 μονάδες.

Στο ταμπλό, ξεχώρισε το άλμα της μετοχή της βρετανικής IWG κατά σχεδόν 9%, καθώς και η βουτιά της μετοχής της ιταλικής UniCredit κατά 8%, ως απόρροια της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου Πιερ Μουστιέρ.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, έλαβαν ώθηση από το σύνολο των κύριων χρηματιστηριακών κλάδων, με τον τομέα των πρώτων υλών να ηγείται της αγοραστικής διάθεσης, παρουσιάζοντας κέρδη άνω του 3,5%.

Ώθηση από τα εμβόλια

Στο θετικό κλίμα, μεταξύ άλλων, συνέβαλαν και οι νέες εξελίξεις ως προς το μέτωπο της πανδημίας, καθώς Pfizer και Moderna υπέβαλαν αίτημα έγκρισης των εμβολίων τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Βέβαια, οι οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν το τέλος του Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα πριν τις 29 Δεκεμβρίου, κάτι το οποίο μεταθέτει την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών τον Ιανουάριο του 2021.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξέλιξη δίνει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών, οι οποίες επιτέλους βλέπουν φως στο τούνελ του lockdown και ευελπιστούν σε άμεση άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Από την πλευρά του, πάντως, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε το μεσημέρι ότι η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα πριν τα τέλη του 2021.

Στο μεταξύ, τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός στις χώρες της ζώνης του ευρώ παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος για τέταρτο διαδοχικό μήνα, γεγονός το οποίο ενισχύει το σενάριο λήψης νέων μέτρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως για παράδειγμα η επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ σε 1,85 τρισ. ευρώ.

Σε ιστορικό υψηλό η Wall Street

Εξίσου θετικό είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι δείκτες της Wall Street σημειώνουν νέο ιστορικό υψηλό, λαμβάνοντας ώθηση από την ευρύτερη ευφορία των διεθνών αγορών.

Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,91% και διαμορφώνεται στις 29.908 μονάδες, μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 30.000 μονάδων.

Παράλληλα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο κατά 1,44% και σκαρφαλώνει στο ιστορικό υψηλό των 12.373 μονάδων. Παρομοίως, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,31% στις 3.669 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μήνας Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος στην ιστορία των χρηματιστηρίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με τα μηνιαία κέρδη να διαμορφώνονται σε διψήφια επίπεδα, χάρη στις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News