Business & Finance Κυριακή 30/05/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών: Μήπως οι κίνδυνοι έχουν υποτιμηθεί;

Μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών: Μήπως οι κίνδυνοι έχουν υποτιμηθεί;

Η υψηλή κερδοφορία τους, οι φήμες για εξαγορές και συγχωνεύσεις και η προοπτική αύξησης της ζήτησης μετά το τέλος της πανδημίας έχουν στείλει σε ιστορικά υψηλά τις μετοχές εταιρειών, όπως LVMH και Hermes International, παρουσιάζοντας πολλαπλάσια πολύ υψηλότερα από αυτά των μετοχών του Nasdaq. Η σχέση τιμής/κέρδους για τις εισηγμένες του Nasdaq άγγιξε αυτό το μήνα το 29% με τους επενδυτές να διερωτώνται τί περιθώρια ανόδου υπάρχουν ακόμη. 

Από κοντά ακολουθούν και οι μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών. Και οι προοπτικές είναι πολλά υποσχόμενες. Οι καταναλωτές γεμάτοι ρευστό μετά από 18 μήνες lockdowns είναι έτοιμοι να καταναλώσουν για να αγοράσουν τσάντες Louis Vuitton, μαντήλια Hermes ή ρούχα Chanel. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις υπέρογκες αποτιμήσεις και τα υψηλά πολλαπλάσια. 

Ο δείκτης MSCI για τα ευρωπαϊκά είδη πολυτελών ειδών έχει αυξηθεί 20% στη διάρκεια του 2021, ξεπερνώντας την άνοδο 12% του δείκτη MSCI για τις ευρωπαϊκές μετοχές και παρουσιάζοντας μία σχέση τιμής/κέρδους 35 φορές πάνω από τα προβλεπόμενα φετικά κέρδη. Η φρενίτιδα του τομέα πολυτελών ειδών δεν περιορίζεται μόνο στις μετοχές. Ενδεικτικό το παράδειγμα του ιταλικού ομίλου πολυτελών ειδών Golden Goose που προσείλκυσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην έκδοση εξαετούς ομολόγου υψηλής απόδοσης αυτό το μήνα.

Υπάρχουν ωστόσο πολλές φωνές που προειδοποιούν οτι οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει τους κινδύνους. Σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της Barclays, τα πολλαπλάσια αυτά καθιστούν τις μετοχές από τον χώρο πολυτελών ειδών άκρως ακριβές, με ελάχιστα περιθώρια ανόδου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επίσης, τα μέτρα στήριξης δεν θα διαρκέσουν για πάντα και καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά, οι καταναλωτές θα έχουν μία σειρά από επιλογές για να ξοδέψουν τα χρήματά τους, από τα«ξίδια και εστιατόρια έως θέατρα και άλλου είδους ψυχαγωγία, που σημαίνει ότι τα είδη πολυτελείας μπορεί να μην είναι στους άμεσα ευνοημένους.

Δύο ακόμη παράγοντες που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν οι επενδυτές είναι το γεγονός ότι το «χαρτί» των εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει «παίξει» υπερβολικά και κατά πόσο θα ανταποκριθούν οι Κινέζοι στη μετά την πανδημία εποχή, δεδομένου ότι αποτελούν την κινητήρια δύναμη της αγοράς πολυτελών ειδών. Για παράδειγμα, η μετοχή της Burberry βούλιαξε στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στις πωλήσεις της μετά το μποϋκοτάζ της Κίνας σε ξένα brand. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News