Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 23:30
ΑΓΟΡΕΣ

Στα 196 δισ.δολάρια οι φετινές εισροές σε μετοχικά ETFs

Στα 196 δισ.δολάρια οι φετινές εισροές σε μετοχικά ETFs

Ενώ παρουσίαζαν κατώτερες επιδόσεις από τα ομολογιακά διαπραγματεύσιμα κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2020, τα μετοχικά προσείλκυσαν εισροές ρεκόρ, ύψους 81 δισ.δολαρίων, μόνο τον προηγούμενο μήνα, αυξάνοντας το σύνολο των εισροών του έτους στα 196 δισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

“Η προοπτική των εμβολίων σε συνδυασμό με την απομάκρυνση της αβεβαιότητας ως προς τη μετάβαση στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, αύξησαν την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο και συνεπακόλουθα για μετοχές. Τα μετοχικά διαπραγματεύσιμα αντανακλούν αυτή την τάση. Δεδομένου ότι ο Νοέμβριος ήταν ιστορικός μήνας για τις μετοχές και με ορισμένους επενδυτές να διερωτώνται για την εικόνα ρίσκου/κέρδους των ομολόγων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εισροές στα μετοχικά διαπραγματεύσιμα ξεπέρασαν αυτές των ομολογιακών”, αναφέρει ο Νέιτ Γκεράκι, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων EFT Store. Περίπου το 95% των μετοχικών διαπραγματεύσιμων παρουσίασαν κέρδη το Νοέμβριο, με τα δύο-τρίτα εξ αυτών να ξεπερνούν σε επίδοση το δείκτη S&P 500. 

Μεγάλος νικητής η Vanguard Group χάρη στα χαμηλού κόστους προϊόντα της. Το Vanguard Total Stock Market ETF με υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας 189 δισ.δολαρίων, γνώρισε τις μεγαλύτερες εισροές εφέτος, στα 27,2 δισ.δολαρια, ενώ ακολουθεί το Vanguard S&P 500 ETF με εισροές 26,7 δισ.δολαρίων.  

Υπενθυμίζεται ότι γενικότερα το 2020 ήταν δύσκολο έτος για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία σταθερού εισοδήματος. Μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις των πρώτων μηνών, η Φέντεραλ Ριζέρβ ανακοίνωσε το Μάρτιο την πρόθεσή της να αγοράσει διαπραγματεύσιμα αμοιβαία για πρώτη φορά. Παρότι τελικά αγόρασε ETF εταιρικών ομολόγων αξίας 8,7 δισ.δολαρίων, μόνο η παρουσία της Φέντεραλ Ριζέρβ υπήρξε αρκετή για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε αυτά τα προϊόντα. 

Το συνολικό ενεργητικό των αμερικανικών ETF ομολόγων κυμαίνεται τώρα στα 1,1 τρισ.δολάρια, ενώ των μετοχικών στα 4 τρισ.δολάρια. Εάν οι εισροές στα τελευταία συνεχιστούν, τότε η μεταξύ τους απόσταση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη. 

Πηγή: Bloomberg 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News