Business & Finance Σάββατο 29/05/2021, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πώς τα ελληνικά έγιναν οι πρωταγωνιστές της αγοράς

Με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ομόλογα: Πώς τα ελληνικά έγιναν οι πρωταγωνιστές της αγοράς

Σε επίπεδα που είχαμε να δούμε εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, πριν ακόμη γίνουν αισθητοί οι τριγμοί της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής “ασφυξίας” του 2008 και της σφοδρής κρίσης χρέους, που δοκίμασε στη συνέχεια την Ευρωζώνη, έχει επιστρέψει η «ψαλίδα» που χωρίζει τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας από εκείνες των Bunds, που θεωρούνται ένα από τα ασφαλέστερα καταφύγια της αγοράς. Σε μία περίοδο κατά την οποία οι αποδόσεις συνολικά των κρατικών ομολόγων ακολουθούν την ανιούσα, Ελλάδα και Ιταλία έχουν πετύχει να κερδίσουν το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κινείται κοντά στο 0,84%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού είναι ελαφρώς υψηλότερα στο 0,92%. Και οι δύο τίτλοι είδαν τις αποδόσεις τους να μειώνονται κατά περισσότερο από 10 μονάδες βάσης την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι αποδόσεις των γερμανικών Bunds δεκαετούς διάρκειας από την άλλη έμειναν εν πολλοίς σταθερές. Έτσι το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης, συρρικνώθηκε στις 102 μονάδες βάσης στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από τις αρχές του 2008, πριν ακόμη καταρρεύσει η Lehman Brothers. Αντίστοιχα το spread ιταλικών – γερμανικών ομολόγων είναι στις 110 μονάδες βάσης.  

Την ώθηση των τελευταίων ημερών έδωσε η επισήμανση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να συζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επιβράδυνση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP, δίνοντας τέλος στα σχετικά σενάρια. Πριν από το σχόλιο αυτό της επικεφαλής της ΕΚΤ οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν να μπει «μαχαίρι» στο PEPP στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου, γεγονός που κρατούσε τις αποδόσεις ελληνικών και ιταλικών ομολόγων πάνω από το όριο του 1%. 

Όσοι επενδυτές έχουν δείξει σταθερά την προτίμησή τους στα ομόλογα του Νότου τα τελευταία χρόνια και δη στα ελληνικά, βγαίνουν κερδισμένοι. Την τελευταία πενταετία οι ελληνικοί τίτλοι έχουν προσφέρει κέρδη 120%, ενώ στο ίδιο διάστημα τα ευρωπαϊκά ομόλογα κατά μέσο όρο έχουν απόδοση 19%, τα αμερικανικά 13% και τα ασιατικά 8%, όπως προκύπτει από στοιχεία του Bloomberg. 

Ακόμη και όταν έρθει αναπόφευκτα η στροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, οι πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους προβλέπεται να είναι πιο περιορισμένες σε σχέση με εκείνες στα άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Μπορεί η Ελλάδα να είναι η πιο υπερχρεωμένη, με διαφορά, χώρα, αλλά το μεγάλο μέρος τους χρέους της βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα, ενώ έχει εξαιρετικά ευνοϊκό προφίλ αποπληρωμής (διάρκεια, επιτόκια). Στο πλαίσιο αυτό σε πρόσφατη έκθεσή της η DZ Bank σχολίαζε πως τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πιο προστατευμένα από την τάση αύξησης στο κόστος δανεισμού, με την Ελλάδα ωφελείται περισσότερο από κάθε άλλο κράτος – μέλος από την αποφασιστική δράση της ΕΚΤ. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News