Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Σε άνοδο τα blue chip, χάρη στα θετικά στοιχεία και στη Boeing

Wall Street: Σε άνοδο τα blue chip, χάρη στα θετικά στοιχεία και στη Boeing

Με ελαφρά άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν βελτίωση στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας τις προσδοκίες για δυναμική ανάκαμψη και ωθώντας τους επενδυτές στις μετοχές αξίας, σε βάρος των μετοχών ανάπτυξης. 

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε περισσότερο του αναμενομένου στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, σε χαμηλό 14 μηνών, ενώ ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλιασμό κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος. 

Τα στοιχεία αυτά ώθησαν ξανά σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να επιστρέφει πάνω από το 1,60%, υπονομεύοντας την ελκυστικότητα των μετοχών υψηλής ανάπτυξης, κυρίως αυτές από την τεχνολογία, στηρίζοντας αντ΄αυτού τις μετοχές αξίας, όπως χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι μετοχές των Microsoft, Netflix και Amazon έκλεισαν όλες στο «κόκκινο». 

O Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,41% ή περισσότερων από 100 μονάδων βάσης, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,11%, ενώ ο Nasdaq δεν κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος, κλείνοντας τη συνεδρίαση με οριακή πτώση 0,01%.

Tα blue chip βρήκαν σημαντικό στήριγμα στη μετοχή της Boeing, η οποία ενισχύθηκε 4%, από τη στιγμή που η ανταγωνίστριά της στην Ευρώπη, Airbus, ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της παραγωγής της, ποντάροντας σε δυναμική ανάκαμψη της αεροπορικής αγοράς. 

Στο προσκήνιο επανήλθαν και οι μετοχές στις οποίες είχαν ποντάρει στις αρχές τους έτους πλήθος μικροεπενδυτών από τα social media. Η μετοχή της GameStop ενισχύθηκε 1%, ενώ της AMC Entertainment, παρότι «μάζεψε» τα αρχικά της κέρδη που έφθασαν προς στιγμή στο 40%, έκλεισε με άνοδο 10%. 

Σε άνοδο και η μετοχή της Ford, 6%, μετά την επενδυτική της αναβάθμιση από την RBC, συνεχίζοντας τα κέρδη 8% της Τετάρτης στην ανακοίνωση των σχεδίων της αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση.  

Ενωρίτερα, οι Ρεπουμπλικανοί παρουσίασαν στη Γερουσία το εναλλακτικό τους σχέδιο έναντι εκείνου του Δημοκρατικού προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν, για δαπάνες 928 δισ. δολ. στις υποδομές. Η τελευταία συμβιβαστική πρόταση Μπάιντεν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήταν της τάξης των 1,7 τρισ. δολαρίων. 

Επιπλέον, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει την αύξηση των κρατικών δαπανών, επισημαίνοντας ότι οι δαπάνες προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό παραμένουν στάσιμες εδώ και 11 έτη. 

Ο όγκος των συναλλαγών πάντως ήταν περιορισμένος, εν όψει της αργίας της Memorial Day στις ΗΠΑ τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News