Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 20:04
ΟΜΟΛΟΓΑ

Ομόλογα: Επιστροφή στην άνοδο για τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Επιστροφή στην άνοδο για τις αποδόσεις του ευρώ

Σύντομο αποδείχθηκε το καθοδικό σερί των αποδόσεων του ευρώ, καθώς η αποκλιμάκωση τερματίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση με το κόστος δανεισμού να επιστρέφει σε άνοδο, στον απόηχο των ρευστοποιήσεων στην αμερικανική και βρετανική αγορά κρατικού χρέους. 

Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις του αξιωματούχου Γκερτιάν Βλίγκχε της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος διαμήνυσε ότι η βρετανική κεντρική τράπεζα είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκιά της ενωρίτερα, το 2022, εάν η οικονομία ανακάμψει με ταχύτερο του αναμενομένου ρυθμό. Αμέσως μετά, οι αποδόσεις των βρετανικών και ομολόγων γύρισαν σε άνοδο, παρασύροντας, αν και σε μικρότερο βαθμό, και τις αποδόσεις του ευρώ, ειδικά στον «πυρήνα».

Το «τελειωτικό χτύπημα» το έδωσαν οι εν συνεχεία δηλώσεις του διοικητή της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες μετά την πανδημία προκειμένου να αποφύγουν να έρθουν σε σύγκρουση με τη νομισματική πολιτική, ξεκαθαρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας δεν θέτει τη νομισματική πολιτική στην υπηρεσία της δημοσιονομικής. 
«Οι δηλώσεις Βάιντμαν δεν είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές των ομολόγων, καθώς είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις του», ανέφερε ο Ρίτσαρντ ΜαΓκουάιρ, στρατηγικός αναλυτής της Radobank στο Λονδίνο. Επιπλέον, ο Βάιντμαν δεν αναφερόταν στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον αναλυτή, οπότε δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για την ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές ομολόγων της στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ στη συνεδρίαση του Ιουνίου. 

Ετσι, αφού υποχώρησε περίπου 10 μονάδες βάσης στη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κλιμακώθηκε χθες τρεις μονάδες βάσης στο -0,17%, όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες αποδόσεις των ομολόων υψηλής αξιολόγησης. Α

πό την ευρωπεριφέρεια, τα ιταλικά παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να αυξάνεται μόλις μία μονάδα βάσης, στο 0,932%, με το spread στις 110 μονάδες βάσης.

Σε οριακή άνοδο και οι αποδόσεις των ελληνικών, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να είναι πιο αυξημένος σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, φθάνοντας στα 84 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 74 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε οριακά στο 0,87% από 0,86% χθές, με το spread στις 114 μονάδες βάσης, ενώ της νέας πενταετίας κινήθηκε αντίστοιχα στο 0,13%. 

Σε άνοδο και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φθάνοντας το 1,61% από ένα 1,57 της Τετάρτης, μετά το δημοσίευμα των New York Times ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει αύριο προϋπολογισμό ύψους 6 τρισ.δολαρίων για το 2022, στις μεγαλύτερες δαπάνες από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πυροδοτώντας έντονες ανησυχίες για μεγάλη προσφορά σε νέα ομόλογα. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News