Business & Finance Τετάρτη 26/05/2021, 22:14
ΑΓΟΡΕΣ

Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ: Στο στόχαστρο SPACs και cryptos

Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ: Στο στόχαστρο SPACs και cryptos

Νέο πλαίσιο κανονισμών εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) προκειμένου να προστατεύσει τους επενδυτές από την αυξανόμενη χρήση των εταιρειών ειδικού σκοπού (SPACS) αλλά και των κρυπτονομισμάτων. 

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Γκάρι Γκένσλερ, ο νέος πρόέδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Είναι οι επενδυτές στην αγορά SPACs κατάλληλα προστατευμένοι; Εχουν οι μικροεπενδυτές την κατάλληλη και ακριβή πληροφόρηση που χρειάζονται σε κάθε στάδιο; Πώς οι SPACs μπορούν να ανταποκριθούν στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε τις αγορές πιο δίκαιες και πιο λειτουργικές; Είναι πράγματι οι SPACs λιγότερο αποδοτικές από τις παραδοσιακές IPOs;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο Γκένσλερ. 

Μέχρι στιγμής στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει αντληθεί το ποσό ρεκόρ των 100 δισ.δολαρίων από αμερικανικές SPACs, ενώ η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων μέσω αυτών των οχημάτων ειδικού σκοπού έχει επίσης αγγίξει την αξία ρεκόρ των 263 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Περίπου 30 επιχειρήσεις έχουν συμφωνήσει να συγχωνευθούν με SPACs από τις αρχές Απριλίου, βοηθώντας τες να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, συγκριτικά με τις 69 στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου, οπότε η φρενίτιδα των SPACs είχε φθάσει στο απόγειό της, με βάση στοιχεία της Refinitiv.  

Tραπεζικοί και νομικοί κύκλοι προειδοποιούν τις επιχειρήσεις ότι οι SPACs ενδεχομένως να μην καταφέρουν να προσφέρουν τις «παχυλές» αποτιμήσεις που υπόσχονται. 

Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα, είπε ότι συνιστούν μία κατηγορία ενεργητικού άκρως μεταβλητή και κερδοσκοπική, οδηγώντας ενίοτε τους επενδυτές σε «μονοπάτια» εξαπάτησης και χειραγώγησης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News