Business & Finance Τρίτη 25/05/2021, 19:14
ΟΜΟΛΟΓΑ

Μεγάλη «ανάσα» στις αποδόσεις Ελλάδας και Ιταλίας

Μεγάλη «ανάσα» στις αποδόσεις Ελλάδας και Ιταλίας

Συνεχίστηκε και σήμερα για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση η καθοδική πορεία των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ, καθώς απομακρύνονται οι ανησυχίες για πληθωρισμό και συνεχίζονται οι υποστηρικτικές δηλώσεις διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης.  

Πρόκειται για τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, οπότε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε σε υψηλό διετίας και του αντίστοιχου ιταλικού στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Σεπτέμβριο, καθώς οι επενδυτές εκδήλωσαν έντονες ανησυχίες ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας θα ωθήσει την ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές ομολόγων. Οι αποδόσεις άρχισαν να υποχωρούν από την Παρασκευή, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι είναι υπερβολικά πρόωρο για την ΕΚΤ να αποσύρει τα μέτρα στήριξης. 

Το θετικό κλίμα ήρθαν να στηρίξουν ακόμη περισσότερο οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ. Αντίστοιχα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει άπλετο χρόνο για να φτιάξει έναν “οδικό χάρτη” εξόδου από τα έκτακτα μέτρα.

Η αποκλιμάκωση ήταν πιο έντονη στην ευρωπεριφέρεια, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να αποκλιμακώνεται επτά μονάδες βάσης στο 0,89% και με το spread στις 106 μονάδες βάσης. Σημαντική πτώση και για την απόδοση του νέου πενταετούς που υποχώρησε στο 0,14% από 0,20% στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ωστόσο ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 12 εκατ.ευρώ. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς διολίσθησε κάτω από το 1% για πρώτη φορά από τις 13 Μαίου, με πτώση πέντε μονάδων βάσης, στο 0,97%. 

Αποκλιμάκωση και στον “πυρήνα”, αν και μικρότερη, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί δύο μονάδες βάσης, στο -0,158%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 13 συνεδριάσεων, ενώ και η απόδοση του ολλανδικού 10ετούς επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τις 12 Μαίου.

Σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μετά από το μπαράζ δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της.

Ο Πέτερ Μακάλουμ, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho, θεωρεί ότι τα ομόλογα της Ευρωζώνης θα ξεπεράσουν σε επίδοση τα αμερικανικά και τα βρετανικά το επόμενο διάστημα. Επίσης, με αφορμή τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στη Γερμανία, στρατηγικοί αναλυτές της ING σημειώνουν ότι οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης είναι σε καλύτερη θέση να αντέξουν τα θετικά μακροοικονομικά, κυρίως χάρη σε τεχνικούς παράγοντες, όπως η περιορισμένη προσφορά και το γεγονός ότι πλησιάζει το τέλος του μηνός. Σημειώνεται ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo βελτιώθηκε περισσότερο του αναμενομένου το Μάιο, όμως τα στοιχεία αυτά δεν επηρεάσαν τα ομόλογα.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News