Business & Finance Δευτέρα 24/05/2021, 21:34
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Διευθύνων σύμβουλος HSBC: Το bitcoin δεν είναι για μας

Διευθύνων σύμβουλος HSBC: Το bitcoin δεν είναι για μας

Την ώρα που άλλες μεγάλες τράπεζες έχουν εισχωρήσει στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, η HSBC δηλώνει ότι δεν έχει σχέδια να συστήσει ειδικό τμήμα για συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα ή να προσφέρει επενδύσεις σε ψηφιακά νομίσματα σε πελάτες της, επειδή έχουν υπερβολικά μεγάλη μεταβλητότητα και στερούνται διαφάνειας, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Νοέλ Κουίν. 

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης προβαίνει στη στάση αυτή από τη στιγμή που το bitcoin έχασε 50% της αξίας του, στον απόηχο των αποφάσεων του Πεκίνου να περιορίσει τη διαδικασία «εξόρυξης» του κρυπτονομίσματος και των αντιφαντικών tweet του Ελον Μασκ, που προκάλεσε σύγχυση στους επενδυτές για το εάν στηρίζει ή όχι το κρυπτονόμισμα.

Η απόφαση αυτή της HBSC έρχεται σε αντίθεση με ανταγωνιστές της, όπως η Goldman Sachs, η οποία ανακοίνωσε το Μάρτιο ότι συνέστησε τμήμα συναλλαγών σε bitcoin και η UBS, η οποία εξερευνά τρόπους για να προσφέρει στους πελάτες της κρυπτονομίσματα ως επενδυτικά προϊόντα. «Λαμβάνοντας υπόψη την έντονη μεταβλητότητα του bitcoin, αποφασίσαμε να μην το προωθήσουμε ως κατηγορία ενεργητικού στις δραστηριότητές μας διαχείρισης πλούτου. Για τους ίδιους λόγους δεν θα ασχοληθούμε ούτε με stablecoins», υπογράμμισε ο Νοέλ Κουίν, αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα, όπως το Tether, που είναι συνδεδεμένα με κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες ενεργητικού, όπως το δολάριο. 

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC πιστεύει στα ψηφιακά νομίσματα που θέλουν να προωθήσουν οι κεντρικές τράπεζες, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις διεθνείς συναλλαγές, να μειώσουν το κόστος και να λειτουργούν με διαφάνεια. Ηδη, η HSBC βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετές κυβερνήσεις που θέλουν να προωθήσουν ψηφιακά νομίσματα μέσω των κεντρικών τραπεζών τους, όπως η Βρετανία, η Κίνα, ο Καναδάς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Ο σκεπτικισμός του διευθύνοντος συμβούλου της HSBC απορρέει εν μέρει από την απουσία διαφάνειας ως προς τους κατόχους κρυπτονομισμάτων, καθώς και από τα προβλήματα μετατροπής τους σε παραστατικό χρήμα. «Θεωρώ το bitcoin περισσότερο ως μία κατηγορία ενεργητικού παρά ως ένα μέσο πληρωμών, με πολύ δύσκολα ερωτήματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται στον ισολογισμό των πελατών, επειδή είναι εξαιρετικά μεταβλητό», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News