Business & Finance Δευτέρα 24/05/2021, 19:22
ΟΜΟΛΟΓΑ

Προσπάθεια σταθεροποίησης για τις αποδόσεις του ευρώ

Προσπάθεια σταθεροποίησης για τις αποδόσεις του ευρώ

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι υποστηρικτικές δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κράτησαν το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα. Η απουσία νέων στατιστικών στοιχείων και οι αργίες σε ορισμένες αγορές της Ευρώπης περιόρισαν επίσης τον όγκο των συναλλαγών, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά σε νέα ομόλογα αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δώσει μία μεγάλη ανάσα στις τιμές των κρατικών ομολόγων από το σφυροκόπημα των προηγούμενων συνεδριάσεων. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς δεν παρουσίασε ιδιαίτερη μεταβολή, διαμορφούμενη στο -0,14%, περίπου έξι μονάδες χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό διετίας. Ωστόσο, από τις αρχές Μαίου έως σήμερα καταγράφει άνοδο οκτώ μονάδων βάσης.

Σε σταθερά επίπεδα και οι αποδόσεις στις υπόλοιπες αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, αν και δέχθηκαν προς στιγμή κάποιες πιέσεις από τη νέα άνοδο των τιμών πετρελαίου.

Αναλυτές ωστόσο βλέπουν περαιτέρω άνοδο στις αποδόσεις εν μέσω των βελτιούμενων προοπτικών για την οικονομία της Ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για επιστροφή των γερμανικών αποδόσεων στη 10ετία σε θετικό έδαφος. Ο Γιόργκε Γκαράιο, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale θεωρεί ότι οι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας θα ωθήσουν τελικά την ΕΚΤ να περιορίσει τις έκτακτες αγορές ενεργητικού προς το τέλος του έτους, παρότι απορρίπτει αυτή τη στιγμή κάθε συζήτηση χαρακτηρίζοντάς την πρώιμη. 

Το γενικότερο κλίμα ακολούθησε και η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, με τον όγκο συναλλαγών στα 58 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του πενταετούς περιορίστηκε οριακά στο 0,20%, ενώ του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,96% με το spread στις 107 μονάδες βάσης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News