Business & Finance Δευτέρα 24/05/2021, 17:27
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μια υποσχόμενη έναρξη εβδομάδας

Οι προηγούμενες δύο εβδομάδες ήταν επεισοδιακές για το αμερικανικό χρηματιστήριο

Wall Street: Μια υποσχόμενη έναρξη εβδομάδας

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινούνται στην έναρξη της τρέχουσας εβδομάδα οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, παρουσιάζοντας κέρδη κι ερχόμενοι από τη συνεδρίαση της Παρασκευής όπου η εικόνα που παρουσίασαν ήταν ανομοιόμορφη. 

Μετά τις ρευστοποιήσεις στις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών στις οποίες επιδόθηκαν οι επενδυτές κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, σήμερα δείχνουν μια διάθεση να επιστρέψουν σε αυτές, με αποτέλεσμα για άλλη μια συνεδρίαση ο τεχνολογικός κλάδος να διαμορφώνει το σημερινό κλίμα.

Ωστόσο βρίσκει συμπαραστάτη το ενεργειακό κλάδο, ο οποίος μία από το ράλι των τιμών του πετρελαίου και μία από τη συγχώνευση των Cabot Oil & Gas και Cimarex Energy, που θα δημιουργήσει μια νέα εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και αερίου αξίας σχεδόν 17 δισ. δολαρίων, βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στη σημερινή ημέρα επικρατεί μια γενικευμένη ηρεμία, η οποία σε πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές των κρυπτονομισμάτων κινούνται ανοδικά, ενώ μετά την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων την Παρασκευή, αυτές και σήμερα κινούνται καθοδικά. 

Οι προηγούμενες δύο εβδομάδες ήταν επεισοδιακές για το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς μια σειρά μακροοικονομικών στοιχείων έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνέρχεται μετά το χτύπημα από την πανδημία. Πέραν των πολύ πιο χαμηλά από το αναμενόμενο νέων θέσεων εργασίας τον Απρίλιο, η πλειονότητα των μακροοικονομικών δεικτών υποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει χαράξει πορεία προς την ανάκαμψη. 

Τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα, με τη σειρά τους όμως πυροδότησαν ένα κύμα ανησυχιών και φόβων, ότι υπό τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αποσύρει πιο γρήγορα τα μέτρα στήριξης. Αυτές οι εικασίες και παρά περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της Fed, έφεραν σε κάποια στιγμή τον S&P 500 4,3% χαμηλότερα από το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ  στις 7 Μαΐου και στο κλείσιμό του στις 4.232,60 μονάδες.

Παρόλα αυτά εξαιρουμένης της σημερινής συνεδρίασης, έχει καταφέρει να μαζέψει μέρος των απωλειών και να διαπραγματεύεται περί του 2% χαμηλότερα από το ιστορικό του υψηλό. 

Με την πρώτη ώρα των συναλλαγών σχεδόν συμπληρωμένη, ο Dow Jones κινείται σχεδόν κατά 0,60% υψηλότερα, ο S&P 500 έχει καταφέρει να υπερθεί το 1%, με τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 1,40%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News