Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 20:22
ΟΜΟΛΟΓΑ

Κάτω από το 1% επέστρεψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Κάτω από το 1% επέστρεψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε αποκλιμάκωση συνέχισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ και σήμερα, ειδικά μετά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι ακόμη είναι πολύ ενωρίς για να αρχίσουν συζητήσεις σχετικά με μείωση των έκτακτων αγορών ομολόγων. Ενώ η αποκλιμάκωση περιορίστηκε αρχικά στην ευρωπεριφέρεια, εν συνεχεία επεκτάθηκε και στον «πυρήνα». 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς επέστρεψε κάτω από το 1% για πρώτη φορά από τις 11 Μαίου, στο 0,96% με το spread στις 110 μονάδες βάσης. Στο νέο πενταετές, το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 0,21%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ βελτιώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, φθάνοντας τα 169 εκατ.ευρώ.  

Σε αποκλιμάκωση βρέθηκαν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση και οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να γνωρίσουν τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις την πρώτη εβδομαδιαία πτώση από το Μάρτιο, σε μία ένδειξη ότι η αγορά κρατικού χρέους του ευρώ αρχίζει να σταθεροποιείται μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις που καθοδηγήθηκαν από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις του ευρώ γνώρισαν μεγάλη άνοδο στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου καθώς επιταχύνθηκε η εκστρατεία των εμβολιασμών και αυξήθηκαν οι αμφιβολίες για το εάν η ΕΚΤ θα διατηρήσει για πολύ ακόμη καιρό τα άκρως υποστηρικτικά μέτρα. Το ιταλικό χρέος, που ευνοήθηκε ιδιαίτερα από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ήταν φυσικό να πληγεί περισσότερο. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο 1%, αφού όμως προς στιγμή έφθασε και στο 1,03%. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, αποκλιμακώθηκε εννέα μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση να περιοριστεί πέντε μονάδες βάσης, στην πρώτη πτωτική εβδομάδα από τις 26 Μαρτίου. Το spread έναντι του γερμανικού περιορίστηκε στις 114 μονάδες βάσης από τις 125 στην αρχή της εβδομάδας. 

Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία, το οποίο παρέμενε στάσιμο στην αρχή της συνεδρίασης, αποκλιμακώθηκε και αυτό τρεις μονάδες βάσης μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ, στο -0,14%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια δυόμισι εβδομάδων . 

Ο Γενς Σόρενσον, αναλυτής της Danske Bank, εκτιμά ότι κάνει λόγο για ένα διάστημα σταθεροποίησης καθότι αποδόσεις και spread αυξήθηκαν υπερβολικά στην αναμονή υψηλότερου πληθωρισμού και πιθανή πρόωρη απόσυρση μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ. Τα τελευταία στοιχεία στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε διάρκεια τριών ετών το Μάιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αλυτών, όμως δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν το ράλι των τιμών ομολόγων. 

moneyreview.gr
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News