Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 17:11
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κέρδη για δεύτερη ημέρα με ώθηση από μεταποίηση και υπηρεσίες

Στην τρέχουσα εβδομάδα διατηρήθηκαν οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού

Wall Street: Κέρδη για δεύτερη ημέρα με ώθηση από μεταποίηση και υπηρεσίες

Με φόρα από τη χθεσινή συνεδρίαση μπήκε σήμερα η Wall Street, στην τελευταία συνεδρίαση μιας εβδομάδας που όπως και η προηγούμενη ήταν επεισοδιακή για τις αμερικανικές μετοχές. 

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι «deja vu» της προηγούμενης, καθώς και στις δύο κατά τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις το αμερικανικό χρηματιστήριο κινούταν πτωτικά, για να ακολουθήσει αντίθετη πορεία στις υπόλοιπες δύο συνεδριάσεις.

Σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν στραμμένο αποκλειστικά στα προκαταρκτικά στοιχεία αναφορικά με την αμερικανική επιχειρηματικότητα τον Μάιο, τα οποία δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αφήσει πίσω τους τις «κακές ημέρες» της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγο ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες «εκτινάχθηκε» στις 68,1 μονάδες κατά το πρώτο μισό του Μαΐου, από 63,5 μονάδες τον Απρίλιο, επίπεδο που συνιστά ιστορικό ρεκόρ από το 2009 όταν και άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία για την εν λόγω έρευνα.

Παράλληλα οι υποδείκτες για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες σημείωσαν επίσης ιστορικά υψηλά ρεκόρ, με τον πρώτο να «σκαρφαλώνει» στις 61,5 μονάδες, από 60,5 μονάδες τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων για τιμή στις 60,2 μονάδες και τον δεύτερο να «αναρριχάται» στις 70,1 μονάδες, από τις 64,7 μονάδες τον περασμένο μήνα και αισθητά υψηλότερα από τις 64,5 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Τα προγράμματα εμβολιασμού και η απόσυρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας αυτών, έχουν αναζωογονήσει τις αμερικανικές εταιρείες και ειδικότερα αυτές του κλάδου της εστίασης, με αποτέλεσμα συνολικά ο κλάδος υπηρεσιών να διαπρέπει, ξεπερνώντας πλέον τις επιδόσεις της μεταποίησης, η ανάκαμψη της οποίας έχει αρχίσει κάποιους μήνες νωρίτερα. 

Στην τρέχουσα εβδομάδα διατηρήθηκαν οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού και συνεπακόλουθη απόσυρση των μέτρων στήριξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, κάτι που εν μέρει επιβεβαιώθηκε χθες με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίασή της. Όπως προκύπτει, οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν το ενδεχόμενο να προβούν σε αναπροσαρμογή της νομισματικής τους πολιτικής στις επόμενες συνεδριάσεις, σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία δείχνει σε σταθερή βάση ότι έχει κάνει ένα ισχυρό «ριμπάουντ», μετά την κρίση από την πανδημία. 

Εντούτοις χθες οι επενδυτές ενώ τις προηγούμενες ημέρες «έπαιξαν αμυντικά», χθες και παρά το γεγονός ότι τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed επί της ουσίας επιβεβαίωσαν τους φόβους τους, επέλεξαν να τοποθετηθούν στις μετοχές, κάτι το οποίο επαναλαμβάνουν και σήμερα. 

Αποτέλεσμα με την πρώτη ώρα των συναλλαγών να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ο Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,87%, ο S&P 500 να κινειται ανοδικά κατά 0,56% και τον Nasdaq προς το παρόν να παρουσιάζει πιο υποτονικά κέρδη της τάξεως του 0,36%. 

moneyreview.gr

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News