Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 14:40
ΑΓΟΡΕΣ

Νομίσματα: Γιατί οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ευρώ και bitcoin

Νομίσματα: Γιατί οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ευρώ και bitcoin

Οι προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα στήριξης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, αλλά και οι ενδείξεις για την τελική ευθεία κυκλοφορίας πειραματικών εμβολίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού ενισχύουν το κλίμα αισιοδοξίας, στρέφοντας τους επενδυτές μακριά από το καταφύγιο του δολαρίου και προς νομίσματα που «υπόσχονται» υψηλότερα κέρδη.

Το ευρώ από τους μεγάλους ωφελημένους αυτής της στροφής, με το ενιαίο νόμισμα να οδεύει σε υψηλά τριών μηνών έναντι του δολαρίου. Άλμα και για το Bitcoin, με το μεγαλύτερο εκ των ψηφιακών νομισμάτων να κάνει άλμα σε ιστορικά υψηλά, στα 19.918 δολάρια και υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2017. Επόμενο ορόσημο για το bitcoin τα 20.000 δολάρια.

Σε υψηλά δυόμισι ετών και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας έναντι του αμερικανικού νομίσματος πάνω από το 0,7051 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Οι επενδυτές σορτάρουν το δολάριο, εν μέσω της αισιοδοξίας που δημιουργεί η πρόοδος στα εμβόλια και παρά την αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων ανά τον κόσμο.

Το ευρώ αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά στο 1,1964 έναντι του δολαρίου, προσεγγίζοντας το όριο των 1,20 δολαρίων που είχε αγγίξει την 1η Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε στο 91,79, ενώ στη διάρκεια του Νοεμβρίου υπέστη απώλειες άνω του 2%.

Ο πληθωρισμος στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος και τον Νοέμβριο, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, ενισχύοντας τις προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Το ευρώ δεν θα ενισχυθεί γρήγορα», εκτιμά ο Κιτ Τζιούκ, στρατηγικός αναλυτής στη Societe Generale. Θα εκμεταλλευθεί τη διολίσθηση του δολαρίου, προσθέτει.

Εκτός από το ευρώ, και τα υπόλοιπα νομίσματα εκμεταλλεύθηκαν τις πιέσεις που δέχεται το αμερικανικό νόμισμα, με τη νορβηγική κορόνα να ενισχύεται 0,4%. Κέρδη και για τη σουηδική κορόνα, ενώ η στερλίνα βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σε υψηλά τριών μηνών, στο 1,3347 έναντι του δολαρίου. Μία ανάσα από τα υψηλά διετίας και το δολάριο Καναδά, στο 1,2791 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News