Business & Finance Πέμπτη 20/05/2021, 21:08
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

HΠΑ: Στο στόχαστρο της εφορίας συναλλαγές σε cryptos αξίας άνω των 10.000 δολαρίων

HΠΑ: Στο στόχαστρο της εφορίας συναλλαγές σε cryptos αξίας άνω των 10.000 δολαρίων

Σε μία σειρά μέτρων προχωρά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταστήσει πιο αυστηρές τις αγορές και τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα υποχρεώνει να δηλώνεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων οιαδήποτε μεταφορά αξίας 10.000 δολαρίων και άνω.

«Τα κρυπτονομίσματα συνιστούν ήδη σημαντικό πρόβλημα ως προς τον εντοπισμό τους, διευκολύνοντας την παράνομη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της φοροδιαφυγής», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος αναφοράς χρηματοοικονομικών λογαριασμών, θα καλύπτονται λογαριασμοί κρυπτονομισμάτων και υπηρεσιών πληρωμών που δέχονται κρυπτονομίσματα. Επιπλέον, όπως και με τις συναλλαγές σε μετρητά, οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν κρυπτονομίσματα με εύλογη αγοραία αξία άνω των 10.000 δολαρίων θα πρέπει να τις αναφέρουν στις φορολογικές αρχές», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.  

Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή, το bitcoin περιόρισε τα κέρδη του στο 0,6%, σύμφωνα με την Coin Metrics, τη στιγμή που προηγουμένως κατέγραφε άνοδο άνω του 9%.

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα μετά τις αυξανόμενες ανησυηχίες αναλυτών της Wall Street που έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο που ενέχουν οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, καλώντας τις ρυθμιστικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο και να καταρτίσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ψηφιακά νομίσματα.

Επίσης, η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών εντάσσεται στις γενικότερες προσπάθειες της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να πατάξει την φοροδιαφυγή και να ενισχύσει τη συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο. Μεταξύ των προτάσεών του είναι η αύξηση της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων και της τεχνολογίας, καθώς και η επιβολή πιο αυστηρών προστίμων σε όσους υπεκφεύγουν των υποχρεώσεών τους.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η διαφορά ανάμεσα στους φόρους που θα πρέπει να καταβληθούν και σε αυτούς που καταβάλονται κυμάνθηκε στα 600 δισ.δολάρια το 2019. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News