Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 19:59
ΚΙΝΑ

Πεκίνο: Σπεύδει να συγκρατήσει την άνοδο στις τιμές εμπορευμάτων

Πεκίνο: Σπεύδει να συγκρατήσει την άνοδο στις τιμές εμπορευμάτων

Μέτρα για να ελέγξει την προσφορά και τη ζήτηση των εμπορευμάτων λαμβάνει η Κίνα, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει τις «αλόγιστες» αυξήσεις των τιμών και να εμποδίσει τη μετακύλισή τους στους καταναλωτές, όπως ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο, καλώντας ταυτόχρονα τους παραγωγούς άνθρακα να αυξήσουν την παραγωγή τους. 

Οι τιμές εμπορευμάτων, όπως άνθρακας, χάλυβας, σιδηρομετάλλευμα και χαλκός – τα οποία η Κίνα χρησιμοποιεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη – έχουν εκτιναχθεί στα ύψη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους μετά τη μεγάλη ζήτηση που πυροδοτεί η επανεκκίνηση της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά τα lockdowns, αλλά και την χαλάρωση της ρευστότητας στις διεθνείς αγορές. 

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, το Πεκίνο θα παρέμβει στο εμπόριο και στο αποθέματα εμπορευμάτων, αυξάνοντας τις επιθεωρήσεις τόσο στην αγορά spot όσο και στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από τους παραγωγούς άνθρακα να αυξήσουν την παραγωγή τους για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση του καλοκαιριού, δεδομένου ότι η παραγωγή υποχώρησε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων άνθρακα στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων Ζενγκζού της Κίνας υποχώρησε περισσότερο από 7%, ενώ σε αντίστοιχη καθοδική πορεία βρέθηκε και η τιμή σιδηρομεταλλεύματος. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή της Κίνας θα δώσει μία ανάσα στην αλματώδη άνοδο της αγοράς εμπορευμάτων, η οποία εγείρει ανησυχίες για αύξηση των τιμών πρώτων υλών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τον καταναλωτή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS  
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News