Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 19:37
ΟΜΟΛΟΓΑ

Στροφή των επενδυτών στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων

Στροφή των επενδυτών στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων

Σε πτώση επέστρεψε στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης η απόδοση των γερμανικών 10ετών από το αρχικό υψηλό δύο ετών, καθώς η απότομη «βουτιά» των κρυπτονομισμάτων ώθησε και πάλι τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους.

Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ κινήθηκαν ανοδικά κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, εν μέσω ανησυχιών ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων της, καθώς η οικονομία ανακάμπτει. Ομως, η κίνηση αυτή, ειδικά στα γερμανικά κρατικά ομόλογα, άρχισε να αντιστρέφεται μετά την «αιματοχυσία» που σημειώθηκε στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Η πτώση της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς συνέπεσε με την απότομη διολίσθηση του bitcoin και του ether στο χαμηλότερο επίπεδο τρισήμισι μηνών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ, εάν οι επενδυτές απωλέσουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους από την αγορά κρυπτονομισμάτων, τότε θα αναγκαστούν να περιορίσουν την ανάληψη ρίσκου, πωλώντας και άλλο ριψοκίνδυνο ενεργητικό. Αντίστοιχα, ο Τζουζέπε Σερσάλε, διαχειριστής κεφαλαίου και στρατηγικός αναλυτής της Anthilia στο Μιλάνο, απέδωσε τις κινήσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων στην πτώση των τιμών κρυπτονομισμάτων. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς επέστρεψε στο -0,10% από το αρχικό υψηλό του -0,08%, ενώ ανάκαμψη σημείωσαν και οι αποδόσεις στις περισσότερες αγορές. Σε αποκλιμάκωση και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που επέστρεψε στο 1,64%.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, παρότι υπαναχώρησε από το αρχικό υψηλό του 1,16%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Σεπτέμβριο, στο 1,12% παραμένοντας ωστόσο σε άνοδο τριών μονάδων. «Η Ιταλία είναι προφανώς περισσότερο ευάλωτη σε αυτό το κύμα ανόδου των αποδόσεων επειδή έχει υπερβολικά μεγάλο χρέος για να εκδώσει», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ.

Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους παρέμεινε σταθερή με την απόδοση στη 10ετία στο 1,09% και το spread στις 118 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 45 εκατ.ευρώ. 

Ο Μπουβέ επικαλέστηκε και την αυξημένη προσφορά ως ακόμη ένα παράγοντα άσκησης πίεσης στις αποδόσεις στην αρχή της συνεδρίασης. Η Φινλανδία πώλησε νέο 10ετές μέσω κοινοπρακτικού σχήματος τραπεζών αντλώντας περί τα 3 δισ.ευρώ, ενώ και η Γερμανία βγήκε στις αγορές με νέο 10ετές αντλώντας 3,36 δισ.ευρώ. 

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει στις αγορές σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι η άνοδος των αποδόσεων κριθεί παράλογη και δεν συνοδεύεται από ανάκαμψη της οικονομίας. Εάν όμως η άνοδος των αποδόσεων είναι συνέπεια της ομαλοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας, τοτε είναι κάτι, όπως είπε, που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News