Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 17:22
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: «Οπισθοχώρηση» με χτύπημα από τα κρυπτονομίσματα 

Από τον Απρίλιο έχουν χαθεί περί των 600 δισ. δολαρίων από την αγορά των κρυπτονομισμάτων

Wall Street: «Οπισθοχώρηση» με χτύπημα από τα κρυπτονομίσματα 

Με αισθητές απώλειες έχει μπει με το «καλημέρα» στη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, καθώς στις ήδη εντεινόμενες ανησυχίες από την άνοδο του πληθωρισμού, ήρθαν να προστεθούν οι αναταράξεις από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. 

Το Bitcoin σήμερα καταποντίζεται με την τιμή του να έχει φθάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας κάτω από τα 30.000 δολάρια (διαπραγματεύεται πέριξ των 36.200 δολαρίων), με αποτέλεσμα οι απώλειες στην κεφαλαιοποίησή του από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ τον Απρίλιο έως σήμερα να έχουν υπερβεί τα 500 δισ. δολάρια, επιφέροντας καταστροφικό χτύπημα και στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων οι απώλειες της οποίας ανέρχονται στα 600 δισ. δολάρια. 

Όπως είναι φυσικό οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα έχουν επίσης πάρει την κατιούσα, με αυτή της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης Coinbase να έχει κατέλθει του -8%, της τράπεζας για Bitcoin, Silvergate Capital, να καταγράφει απώλειες περί του 7,5%, ενώ εκείνες των εταιρειών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων Blockchain και Marathon Digital, υποχωρούν κατά σχεδόν 12%. 

Την ώρα που στην αγορά των κρυπτονομισμάτων επικρατεί πανικός, οι φόβοι για απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, εξαιτίας της ενεργοποίησης του πληθωρισμού, συνεχώς μεγαλώνουν. 

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος σε ετήσια βάση έτρεξε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών, ήρθαν σήμερα τα αντίστοιχα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή σε Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, όπου καταγράφηκε ποσοστό 1,6% και 1,5% αντίστοιχα σε ετήσια βάση (στη Βρετανία μάλιστα ο ρυθμός υπερδιπλασιάσθηκε σε σχέση με το 0,7% του Μαρτίου), για να επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός στις μεγάλες οικονομίες επανακάμπτει. 

Οι χρηματαγορές εκτιμούν ότι οι υψηλές τιμές καταναλωτή θα οδηγήσουν σε πιο ταχεία απόσυρση των μέτρων στήριξης και αύξηση των επιτοκίων, συνθήκες οι οποίες δεν ευνοούν τις εταιρείες με υψηλή αποτίμηση, όπως είναι των τεχνολογικών κολοσσών της Wall Street. 

Με τους φόβους για τον πληθωρισμό να αιωρούνται στους επενδυτικούς κύκλους, οι μετοχές των Big Tech, πριν ακόμη από ξεκινήσει η συνεδριάση υποχωρούσαν περί του 1%, μια πτώση που διατηρείται αφότου ήχησε το καμπανάκι για έναρξη της συνεδρίασης. 

Και με τις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών να κινούνται καθοδικά, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ακολουθεί, όπως γίνεται στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων. 

Αφότου έχει συμπληρωθεί η πρώτη ώρα των συναλλαγών, οι Dow Jones και S&P 500 έχουν αγγίξει το -1,60%, με τον τεχνολογικό Nasdaq να ακολουθεί από κοντά με απώλειες περί του 1,48%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News