Business & Finance Τρίτη 18/05/2021, 19:17
ΟΜΟΛΟΓΑ

Αποκαθίσταται η ηρεμία στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ

Αποκαθίσταται η ηρεμία στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ

Μέσα σε ένα πιεστικό περιβάλλον με αυξημένες αποδόσεις, Ε.Ε. ολοκληρώνει, με την έκδοση των νέων ομολόγων, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του προγράμματος SURE κατά της ανεργίας, με την επενδυτική ζήτηση να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη του Μαρτίου, αλλά χαμηλότερα από πέρυσι. 

Η Ε.Ε. άντλησε 14,137 δισ.ευρώ από την έκδοση νέου οκταετούς και 25ετούς με τη ζήτηση στα 89 δισ.δολάρια, λίγο μεγαλύτερη από το ένα-τρίτο των επιπέδων των εκδόσεων ρεκόρ του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με έναν από τους διαχειριστές της έκδοσης. Με τα ομόλογα αυτά ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα κατά της ανεργίας, καθώς απομένουν λίγο λιγότερα από 5 δισ.ευρώ επί συνόλου 94,3 δισ.ευρώ και ανοίγει πλέον για την Ε.Ε. ο δρόμος για τις νέες ομολογιακές εκδόσεις που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης των 800 δισ.ευρώ.

Αναλυτές κάνουν λόγο για εκδόσεις ύψους 150 δισ.ευρώ ετησίως για τη διάρκεια του προγράμματος, οι οποίες όμως θα αρχίσουν όταν το Ταμείο Ανάκαμψης επικυρωθεί από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε..

Επίσης, ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ, αναφέρει ότι παρότι απουσίασε η υπερβολική ζήτηση των περυσινών εκδόσεων, η ζήτηση στο όνομα της Ε.Ε. παραμένει ισχυρή και αναλογική σε σχέση με το ποσό του χρέους που χρειάζεται να πωληθεί. 

Αλλωστε, η έκδοση έγινε μία ημέρα μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις σε ολόκληρη την αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης που ξεκίνησε από την Ιταλία, εν μέσω ανησυχιών ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων της, αλλά και ότι η Ιταλία ενδεχομένως να μην καταφέρει να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.  

Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση, η ηρεμία αποκαταστάθηκε με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να αποκλιμακώνεται δύο μονάδες βάσης, στο 1,09%. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα από αυτή του ιταλικού, στο 1,06%, με το spread στις 118 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 76 εκατ.ευρώ.

Από τον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σταθεροποιήθηκε στο -0,11%.  
Υποστηρικτικά λειτούργησε και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας η οποία απέρριψε την ένσταση για το κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, κρίνοντας ότι είναι το κατάλληλο. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News