Business & Finance Δευτέρα 17/05/2021, 21:30
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ

Κρυπτονομίσματα: Απάτες τουλάχιστον 2 εκατ.δολαρίων στο όνομα του Ελον Μασκ

Κρυπτονομίσματα: Απάτες τουλάχιστον 2 εκατ.δολαρίων στο όνομα του Ελον Μασκ

Το όνομα του Έλον Μασκ συνδέεται με περιστατικά απάτης, στο πλαίσιο των οποίων επιτήδειοι υπέκλεψαν μέσω πλαστοπροσωπίας τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους έξι μήνες, στο όνομα του ιδρυτή της Tesla, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ. 

Οι απάτες αυτές γνωστές με την ονομασία «giveaway» όπου οι απατεώνες εμφανίζονται ως κάποια διασημότητα προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές, δίδοντας την υπόσχεση να «πολλαπλασιάσουν» τα πολλαπλασιάσουν τα ψηφιακά νομίσματα, αλλά στην πραγματικότητα τα κρατούν για λογαριασμό τους.

Οι εν λόγω απάτες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Οκτώβριο, φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εμπορίου. Η αύξηση συμπίπτει με το ράλι των τιμών του bitcoin και άλλων δημοφιλών ψηφιακών νομισμάτων.

Η Επιτροπή Εμπορίου προειδοποιεί ότι η άνοδος του Bitcoin μπορεί να έχει προσελκύσει νέους επενδυτές που είναι μεν πρόθυμοι να κερδίσουν, αλλά είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στα χέρια απατεώνων, ειδικά επειδή ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων παραμένει άγνωστος για πολλούς επενδυτές.

Το διάστημα από τον Οκτώβριο έως το Μάρτιο περίπου 7.000 άτομα ανέφεραν απάτες σε επενδύσεις κρυπτονομισμάτων και έχασαν περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια συνολικά. Πρόκειται για αριθμό περίπου 12 φορές μεγαλύτερο με απώλειες άνω του 1.000% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα πραγματικά στοιχεία μπορεί να είναι πολύ υψηλότερα, δεδομένου ότι τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν μόνο απάτες που αναφέρουν οι καταναλωτές. Με βάση τα στοιχεία ο μέσος επενδυτής απώλεσε 1.900 δολάρια. Οι νέοι επενδυτές (ηλικίας 20 έως 49 ετών) είχαν πενταπλάσιες και πλέον πιθανότητες να αναφέρουν απώλεια χρημάτων σε απάτες σε κρυπτονομίσματα.

Επίσης, οι απατεώνες στην αγορά κρυπτονομισμάτων δεν πλαστοπροσωπούν μόνο τον Μασκ για να εξαπατήσουν τα ανυποψίαστα θύματά τους, αλλά και μια κυβερνητική αρχή ή μια γνωστή επιχείρηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News