Business & Finance Πέμπτη 13/05/2021, 16:56
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αναστροφή του αρνητικού κλίματος για πρώτη φορά στην εβδομάδα

Οι τιμές παραγωγού ακολούθησαν την πορεία του πληθωρισμού

Wall Street: Αναστροφή του αρνητικού κλίματος για πρώτη φορά στην εβδομάδα

 Ανοδικά κινείται σήμερα Πέμπτη η Wall Street, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού οι οποίες και επιβεβαιώθηκαν χθες, απέτρεψαν τους επενδυτές από το να τοποθετηθούν στις μετοχές. 

Η πτωτική αυτή πορεία στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, έχει φέρει τον S&P 500 περί του 4% χαμηλότερα από το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ που σημείωσε την περασμένη Παρασκευή και σχεδόν 8% τον Nasdaq από το δικό του υψηλό ρεκόρ που καταγράφηκε στις 29 Απριλίου. 

Στη σημερινή αναστροφή του αρνητικού κλίματος, συνέβαλαν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας που δημοσιοποιήθηκαν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου, 473.000 Αμερικανοί αιτήθηκαν για επιδόματα ανεργίας, χαμηλότερα από τις 507.000 νέες αιτήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα κι έναντι εκτιμήσεων για 490.000 αιτήσεις. 

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ότι οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, από 1% τον Μάρτιο. Σε ετήσια βάση οι τιμές παραγωγού πραγματοποίησαν άλμα 6,2%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2000, όταν και άρχισαν να καταγράφονται δεδομένα για την εν λόγω έρευνα.  

Οι τιμές παραγωγού ακολούθησαν την πορεία του πληθωρισμού ο οποίος τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση έτρεξε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 12 ετών και σε ετήσια βάση κατέγραψε τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή από το 2008.

Ωστόσο οι χθεσινοβραδινές διαβεβαιώσεις του αντιπροέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Κλαριντά, ότι θα χρειασθεί κάποιο διάστημα για να «γιατρευθεί» η αμερικανική οικονομία, πριν η Fed αποσύρει τα μέτρα στήριξής της, μετρίασαν κατά κάποιο τρόπο τις ανησυχίες των επενδυτών. 

Οι μετοχές των Big Tech έχουν πάρει «μπροστά», σε αντίθεση με τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, οι οποίες είναι άλλωστε και οι μετοχές οι οποίες εκτός σπανίων περιπτώσεων, καθορίζουν και την πορεία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. 
Στο πρώιμο στάδιο της συνεδρίασης οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq κινούνται πλησίον του 0,95%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News