Business & Finance Τετάρτη 12/05/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Σε βαθύ «κόκκινο» υπό το φόβο του πληθωρισμού

Wall Street: Σε βαθύ «κόκκινο» υπό το φόβο του πληθωρισμού

Σε βαθύ «κόκκινο» έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street με το δείκτη S&P 500 να γνωρίζει την χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Φεβρουάριο και ο Dow Jones την χειρότερη του έτους. Πίσω από την πτώση οι φόβοι ότι η αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να αναγκάσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια ενωρίτερα απ΄ό,τι περιμένουν οι αγορές.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,99%, υποχωρώντας 681 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,14%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 2,67%.

Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 12 ετών. Το θέμα είναι πόσο ακόμη θα ανέβει ο πληθωρισμός, διερωτάται ο Μάθιου Κιέιτορ της Keator Group, εταιρείας διαχείρισης πλούτου. Την ίδια ανησυχία συμμερίζεται και ο Στιούαρτ Κόουλ, οικονομολόγος της Equiti Capital στο Λονδίνο. «Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο ακόμη καιρό θα μπορεί η Fed να διατηρεί τη σημερινή υποστηρικτική στάση της ενάντια στην πεποίθηση των αγορών; Ειδικά, εάν οι επιχειρήσεις αρχίσουν να αυξάνουν τους μισθούς για να δώσουν κίνητρο στους ανέργους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, τότε θα ανοίξουν μία μεγάλη τρύπα στο επιχείρημα της Fed ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι μόνο προσωρινές», αναφέρει ο οικονομολόγος. 

Οι μεγάλες τεχνολογικές, όπως Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft και Tesla δέχθηκαν έντονες πιέσεις με πτώση από 2% έως 3%, καθώς οι επενδυτές τις εγκατέλειψαν υπό το φόβο ότι είναι υπερτιμημένες. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη επιτοκιακή αύξηση, γεγονός που θα καταστήσει λιγότερο ελκυστικές τις τεχνολογικές εταιρείες σε ένα περιβάλλον με υψηλότερα επιτόκια. 

Εξαίρεση ο ενεργειακός κλάδος, ο οποίος παρουσιάζει εξαιρετικές επιδόσεις μέσα σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, προσφέροντας μικρό ανάχωμα στην αγορά. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News