Business & Finance Τετάρτη 12/05/2021, 21:20
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε άνοδο ώθησε τις αποδόσεις του ευρώ ο φόβος του πληθωρισμού

Σε άνοδο ώθησε τις αποδόσεις του ευρώ ο φόβος του πληθωρισμού

Ανοδικό γύρισμα έκαναν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ από την αρχική τους πτώση, στον απόηχο των ισχυρότερων του αναμενομένου στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. 

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Απρίλιο, καθώς επανεκκινείται σταδιακά η οικονομία και επανέρχεται η ζήτηση, τάση που επιτείνεται ακόμη περισσότερο από τις ελλείψεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας. Ο Μασιμιλιάνο Μάξια, ειδικός στην αγορά σταθερού εισοδήματος της Allianz Global Investors, προβλέπει αύξηση των αποδόσεων στους μακροπρόθεσμους τίτλους με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να δοκιμάζει το επίπεδο του 1,8% σε σύντομο χρονικό διάστημα και του γερμανικού 10ετούς την περιοχή του μηδέν. Ο ίδιος αναφέρει ότι εάν τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι τα ίδια δύο μήνες αργότερα, τότε θα υπάρξει διαρθρωτικά υψηλότερος πληθωρισμός.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,8% σε μηνιαία βάση, ενώ εξαιρουμένων του ευμετάβλητου κόστους τιμών ειδών διατροφής και ενέργειας σημείωσε άνοδο 0,9%. Η Αννα Γκουγλιελμέτι της Credit Suisse αναφέρει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλη αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο, όμως αυτό θα έχει κόστος και το κόστος είναι ο πληθωρισμός. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε 2,5 μονάδες βάσης, στο -0,142%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019. Στο ίδιο επίπεδο εκτινάχθηκε και η απόδοση του 30ετούς, στο 0,44%, αφού ήδη είχε δεχθεί έντονες πιέσεις από την έκδοση του 30ετούς πράσινου γερμανικού ομολόγου στη συνεδρίαση της Τρίτης. 

Σε άνοδο 2,5 μονάδων βάσης και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, στο 0,97%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2020. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,01% με το spread στις 115 μονάδες βάσης. Η απόδοση του νέου πενταετούς που άρχισε χθες να διαπραγματεύεται στην ΗΔΑΤ, διαμορφώθηκε στο 0,22% με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 53 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 39 εκατ. να γίνονται στη 10ετία. 

Οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018 στο 1,61%. Σύμφωνα με αναλυτές της ING, υπάρχει η τάση οι ρευστοποιήσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων να γίνουν επαναλαμβανόμενες. “Αυτό είναι πραγματικότητα καθώς ήδη έχει φτιαχτεί  ένα σενάριο για υψηλότερες αποδόσεις. Ο στόχος μας για μηδενική απόδοση του γερμανικού 10ετούς είναι εφικτός περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πιθανόν και εντός του τρέχοντος τριμήνου”, αναφέρεται σε ανάλυση της ING. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News